Стари мешетар Лајчак нови изасланик ЕУ за Западни Балкан?


Одлазећи министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак кандидат је за место првог специјалног изасланика ЕУ за Западни Балкан, преноси ЕУрактив.

Као добар познавалац прилика и искусни политичар већ је обављао више важних функција на овим просторима – био је на дужности специјалног представника ЕУ у Босни и Херцеговини у периоду од 2006. до 2009. и кратко је радио у Европској служби за спољне послове.

Шеф дипломатије Хрватске, земље која председава ЕУ Гордан Грлић-Радман је истакао да би Лајчак био погодан за ту позицију, преноси словачка агенција TASR.

„Зна језик и земље региона. Има искуства, што га чини добрим кандидатом за ту позицију“, рекао је.

Богато мешетарско (антисрпско) искуство на Балкану

„12. јануара 2005 Лајчак је посредством америчког конзулата у Подгорици одржао састанак са водећим црногорским политичарима ради имплементације референдума за издвајање Црне Горе из заједнице са Србијом. Шта више, директно је учествовао у раду црногорског парламента и владе.

Детаљније прочитајте у тексту: Како је Запад разбијао заједницу Србије и Црне Горе – Анализа Викиликс депеше

Медији у Србији су последњих месеци наговештавали да би управо словачки каријерни дипломата требало да дође на то место које би Европска комисија требало да успостави у координацији са Европском службом за спољне послове (EEAS).

Из канцеларије шефа словачке дипломатије после тих медијских написа поручили су да би постављање специјалног изасланика за Западни Балкан био позитиван сигнал земљама региона да је ЕУ и даље ангажована на том подручју.

Извор: РТВ


  • 51
    Shares

Напиши коментар