Три рођена брата – три будућа официра српске војске


Никола, Ђорђе и Алекса Рацковић

Ђорђе, Никола и Алекса Рацковић су браћа и сва тројица се припремају да буду официри. Министар одбране Александар Вулин разговарао је са њима и рекао да је тешко наћи већи комплимент једној војсци, једној држави него да се три рођена брата припремају да постану официри.

Повод пријема је успех кадета Ђорђа Рацковића, који је овогодишњи победник пливања за богојављењски крст на Савском језеру. Други до Часног крста допливао је Никола, а обојицу браће из публике је бодрио Алекса.

Хоћу да захвалим на првом месту њиховој породици, њиховим родитељима што су нам дали овакве момке и да поделим са Србијом понос да док год има овакву младост, док год имамо овакве људе, ми ћемо бити сигурни и слободни„, поручио је министар Вулин.

Истакао је да је „Војска Србије чувар традиционалних вредности које су наш народ учиниле великим, историјским и вредним понављања“, као и да „када кадети и припадници Војске Србије пливају за Часни крст, они пливају за своју земљу, своју војску и свој народ“.

Пресрећан што је до Часног крста на Савском језеру допливао први, кадет Никола Рацковић скромно истиче да су победници сви који су на Богојављење пливали за крст.

Ово је први пут да плива за Часни крст, иако је годинама пратио манифестацију и слушао искуства брата Николе, коме је ово било друго богојављенско пливање.

И Ђорђе и Никола истичу да у конкуренцији од 57 пливача није било лако допливати први до Часног крста, али да им је значило то што су пливали раме уз раме, као и подршка трећег брата Алексе и родитеља, који су били у публици.

Алекса истиче да је био поносан на своју браћу и да га је њихов успех једнако обрадовао као да је његов.

Браћа Рацковићи рођени су 1998. године, а за војни позив определили су се још пре него што су уписали Војну гимназију. Сва тројица сложно истичу да су их официрском позиву привукли богата српска историја, љубав према отаџбини и заједничка интересовања за војску, као и то да су их родитељи подржали у тежњи да се професионално остваре као официри Војске Србије.

Тројица браће сада су на трећој години Војне академије, Ђорђе и Никола изабрали су смер артиљеријско-ракетне јединице за противваздухопловна дејства, док се Алекса определио за студије на смеру оклопних јединица.

Како кажу, врло су задовољни условима студирања на Војној академији и наставом коју похађају.

Није било лако одвојити се од куће са 15 година и отиснути се у један озбиљан свет, присећају се браћа Рацковић, али наглашавају да им је то што су у Интернату Војне гимназије били заједно у соби помогло да се осећају као код куће.

Кажу да и данас размењују искуства једни с другима, о настави на модулима које похађају, обуци, доживљајима.

На пријему, којем су присуствовали ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић и начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић, министар Вулин је кадете Ђорђа, Николу и Алексу Рацковића наградио седмодневним боравком са још једном особом у објектима Војне установе „Тара“.

Извор: РТС


Напиши коментар