Храна која штити од загађеног ваздуха


Одборник „Нишке иницијативе“ поставили су хируршке маске неке на споменике у Нишу у знак протеста због загађење ваздуха. Фото: Фејсбук/Срђан Нонић

Светска здравствена организација процењује да сваке године у свету умре 7 милиона, а у Србији 6500 људи као резултат загађења ваздуха.

Медији све више причају о загађењу ваздуха у Србији, резултујући у већој свести о утицају загађеног ваздуха на Ваше тело и здравље Ваших вољених. Постоји могућност да се заштитите од болести које може изазвати нечист ваздух тако што ћете јести одређену храну.

Како загађење ваздуха изазива обољења?

Када удишете загађен ваздух, суспендоване честице и остали загађивачи продиру и изазивају запаљење дисајних путева – бронхијалних стабала, па чак и плуча. Ово води до респираторних обољења као што су: хронични бронхитис, емфизем, срчана обољења, рак плућа, астма, визинг, кашљање и отежано дисање. Уколико имате неко хронично срчано или респираторно обољење, може доћи до погоршања симптома услед изложености загађивачима.

Истраживања су показала да одређена врста хране која је богата витамином Ц и Е може помоћи у чишћењу вашег организма, а поготово чишћењу дисајних путева, јер је ова храна богата у антиоксидантима и има анти-инфламаторна дејства. Препоручује се:

1. Маслиново уље

Алфа-токоферол, витамин Е садржан у маслиновом уљу, помаже функционисању плућа. Масне киселине које се налазе у маслиновом уљу су такође способне и у смањењу запаљенских процеса. Најбољи начин да унесете маслиново уље и да добијете максималну корист од тога јесте да га користите у салатама. Не треба користити маслиново уље за пржење или га излагати високим температурама, јер би дошло до уништавања хемијске структуре уља.

2. Семе лана

Семенке лана имају високе нивое фитоестрогена и омега-3 масних киселина. Фитоестрогени имају антиоксидативна својства која делују благотворно у смањивању симптома астме и других алергијских реакција. Семе лана можете користити свакодневно у својим смутијима, салатама, мешати га са јогуртом или га додати куваној храни.

3. Авокадо

Истраживање спроведено на Универзитету Кинг’с у Лондону је доказало да витамин Е може смањити ефекте загађења ваздуха на плућа. Студија је забележила смањене нивое витамина Е код људи који пате од плућних болести као што је астма, остављајући истраживаче у сазнању да конзумирање хране богате витамином Е (нпр. авокадо или спанаћ) помаже у заштити од честичног загађења.

4. Броколи

Клиничка студија која је трајала 12 недеља изведена је на Универзитету Џон Хопкинс, где су открили да људи који су јели броколи имали повећано излучивање токсина повезаних са озонским и честичним загађењем. Екскреција која се одвија је резултат присуства сулфорафана – анти-канцерогене материје која се налази у броколију.

Начин на који су истраживачи дошли до овог закључка је тај да су учесницима студије дали напитак који садржи воду, сок од лимете, ананаса и праха од броколија. Контролна група је конзумирала напитак са истим садржајем, али без праха од броколија. Учесници који су пили напитак који садржи броколи су излучивали (избацивали из себе) веће нивое карциногена познатог као бензен и плућног итританса – акролеина.

Поред тога што ће конзумирање броколија или осталих купусастих поврћа смањити ризик од дегенеративних болести, такође ће утицати и на смањење ризика од канцерогених обољења.

5. Парадајз

Ваша исхрана би требало да садржи доста свежих парадајза, јер парадајз садржи ликопен – антиоксиданс који има заштитни ефекат од респираторних обољења.

Прочитај још: Парадајз, лек из природе

6. Бело вино

Вино је направљено од грожђа које има високе нивое антиоксиданата. Студије су показале корелацију између конзумирања вина, респираторног и кардиоваскуларног здравља. Имајте на уму да можда не бисте смели да пијете вино уколико сте под терапијом лековима.

Извор: Vazduh.info


Напиши коментар