Хрватско лудило и српски одговор


Крвник Степинац у руковању са крвником Павелићем Фото: викимедиа.орг

Дијалог са Српском православном црквом не може се наставити све док, симболички речено, Срби усред Београда не поставе споменик Степинцу

Човјекољубљем, заједништво и искреном жељом, могуће је остварити јединство свих кршћана, заједничка је порука с Молитвене осмине за јединство свих кршћана на екуменским слављем у Сиску, којему се, унаточ позиву, нису одазвали представници Српске православне цркве, приопћила је Сисачка бискупија.

– Нажалост, свечаност је у суботу навечер у сисачкој катедрали Узвишења св. Крижа у Сиску протекла без представника Српске православне цркве, који су, унаточ позиву, бојкотирали заједничку молитву, приопћено је у недјељу из Сисачке бискупије.

Тако су у молитви, коју је предводио сисачки бискуп Владо Кошић, судјеловати бискуп Евангеличке цркве у РХ Бранко Берић, свећеник Македонске православне цркве у РХ протојереј ставрофор Кирко Велински, пасторица Евангеличке Црквене опћине у Кутини Елина Браз де Алмеида, повјереник за екуменизам и дијалог Сисачке бискупије Бранимир Моточић, генерални викар сисачке бискупије монс. Марко Цвиткушић, катедрални жупник Марко Караћа и Дамир Цековић, жупник жупе Преображења Господњег из Петриње.

Назочне је поздравио протојереј Велински који је подсјетио како су темељи кршћанства двије заповједи љубави, према Богу и ближњему.

„Овогодишње гесло молитвене осмине потиче нас на јачање човјекољубља. Једино човјекољубљем кроз дјела доброте можемо доказати да смо стварно Кристови“, поручио је Велински.

Бискуп Евангеличке цркве Бранко Берић истакнуо је да и случајан сусрет може створити заједницу.

„Што више Цркве његују заједништво и траже повјерење, више ће успјети. Наше јединство као кршћана открива се не само гостопримством, већ и љубећи сусрете с онима који можда не дијеле наш језик, културу, те вјеровање,“ рекао је бискуп Берић.

Да је молитва искрено тражење путова заједништва које треба расти, подсјетио је сисачки бискуп Кошић упутивши вапаје Господину „да нас међусобно приближи, зближи и све уједини“.

Кошић сматра да би већ сада било лако постићи то заједништво када би се искрено, добронамјерно, отворена срца и без скривених интереса тражило вољу Божју.

„Но проблеми су и данас присутни јер изостаје та искреност и владају земаљски интереси међу нама“, устврдио је Кошић.

Изразио је задовољство што се међу источним црквама наставља међусобно признавање аутокефалности, односно самосталности националних цркава, као што је то био случај прије годину дана с признањем Украјинске православне Цркве, што је изазвало велике пријепоре унутар православног свијета.

– Надамо се да се тај процес наставља и с Македонском православном Црквом те да ће ићи и даље. Јер није добро када се преко Цркве жели наметати надмоћ једног народа над другим и не признавати му она права која се с правом желе осигурати за властити народ. Цркве не би смјеле бити инструмент политичке супремације било којег народа над другим народом. Стога споменути процеси, чини се, доносе наду добрих односа међусобног поштовања и признања равноправности народа, рекао је сисачки бискуп Кошић, како га цитира Информативна католичка агенција ИКА.

– Нетко ће упитати како то да нема представника СПЦ-а на овој молитви? Није био нитко ни у сриједу у Кутини код евангелика, премда смо чекали пароха ступовачког и чак смо због њега мијењали термин. И сисачки пароси се не одазивају премда их је наш повјереник звао. Ако су они солидарни са својим вођама који се служе лажима у односу према нама, наш се екуменски дијалог не може наставити у искрености и кршћанској љубави све док – рекао бих симболично – Срби усред Београда не поставе споменик Алојзију Степинцу јер је он спасио тисуће српске дјеце у Другом свјетском рату. Истину треба признати! Свакако није кршћански говорити једно, а мислити друго, сликати се заједно и грлити, а наставити ширити неистине о Католичкој Цркви. Ето, то је на жалост наша ситуација данас у Хрватској, рекао је Кошић.

Изразио је жаљење да на молитви нема представника СПЦ-а, који су били позвани примијетивши притом како је на молитви у Кутини, код евангелика, због пароха ступовачког био чак промијењен и термин молитве, но он се није појавио.

Додао је како се ни сисачки пароси не одазивају иако су позвани, што отежава екуменски дијалог и заједништво.

„Није кршћански говорити једно, а мислити друго, сликати се заједно и грлити, а наставити ширити неистине о Католичкој цркви. Ето, то је на жалост наша ситуација данас у Хрватској“, упозорио је бискуп Кошић.

Извор: Јутарњи хр, Борба за веру


  • 87
    Shares

Напиши коментар