Црна Гора: „СПЦ неће одступити ни корак – ако треба, идемо пред Европски суд за људска права“


Илустрација

Правни саветник Митрополије црногорско-приморске Владимир Лепосавић каже да је Закон о вероисповести „оштро“ противан тамошњем Уставу и међународним правилима.

Лепосавић истиче и да Српска православна црква (СПЦ) „неће одступити ни корак назад у заштити својих права“.

„Природно је да се прво Уставном суду Црне Горе поднесе иницијатива за оцену уставности тог закона, а да касније, ако буде потребе и исцрпу се домаћа правна средства, уследи обраћање Европском суду за људска права“, рекао је Лепосавић на предавању у Институту за међународну политику и привреду.

Према његовим речима, у јавности је тај Закон већ протумачен као закон о имовини, јер, како је навео, води ка укидању имовине СПЦ до њеног одузимања, што је питање њеног опстанка и функционисања.

Он је рекао и да је питање имовине СПЦ вештачки наметнуто као спорно, јер је њена својина законита, легална, па је зато Законом о вероисповести предвиђен ад хок поступак само за њу.

Како је објаснио, овај закон је супротан стотинама постојећих страница прописа у црногорском правном систему, којима је регулисано и питање својине.

„Црква нема ништа против да, уколико неко оспорава да је то њена својина, покрене поступак и да тај тако нешто проба да докаже на суду“, рекао је Лепосавић, наводећи да је доносилац закона то избегао прописујући поступак који не постоји нигде у упоредном праву.

Како је навео, одредба о својини подсећа на нацрт закона о културној баштини који је сачинила Приштина, али је тренутно ад акта.

„Циљ, мотив закона о вероисповести је политички. Ми инсистирамо на правној димензији, ако се не дозволи да се третира као правно питање онда значи да права више нема“, рекао је Лепосавић.

Он је навео да је Венецијанска комисија имала осам примедби на закон у делу који се односи на имовину, пре него што је донет, али да је власт Црне Горе прихватила само једну.

„Протести окупљају људи различитих националних и политичких опредељења, као и других вероисповести, јер људи схватају значај проблема“, рекао је Лепосавић.

Врховни суд Црне Горе: Право својине не може се утврђивати управним поступком

Извор: Бета


Напиши коментар