Црногорска влада за дијалог, МЦП: „Протести неће престати“

Подгорица, 12.01.2020. готово 30.000 људи на молитвиа у граду од 200.000 становника и земљу од 620.000 људи укупно.

„Влада Црне Горе је спремна да, без одлагања, отпочне дијалог са свим верским заједницама о примени Закона о слободи вероисповести“.

То је изјавио потпредседник владе Зоран Пажин и додао да је црногорска влада спремна да са Митрополијом црногорско-приморском разговара и о условима под којима би могао бити закључен темељни уговор,

Пажин је у интервјуу за ББЦ на српском језику рекао да је влада спремна да разговара о тим условима чим, како је рекао, Митрополија искаже спремност за дијалог.

Ниједна држава у нашем региону, па ни шире, нема закон који је дуже и пажљивије припреман и око којег су вођене детаљније и отвореније консултације са свим заинтересованим субјектима у држави и изван ње. Овај закон је усвојен да би сви у Црној Гори имали једнако право да, по својој савести, буду или не буду верници било које вероисповести, и да би закони једнако важили за све”, нагласио је Пажин.

Потпредседник је подсетио да су од 2015. године организовани бројни јавни скупови о Нацрту закона, да су све верске заједнице и други заинтересовани субјекти коментарисали Нацрт закона, као и да су представници владе више пута имали појединачне консултације са свим верским заједницама.

“Првобитни законски текст је знатно измењен, будући да је влада прихватила све предлоге верских заједница који су били у складу са међународним правним стандардима и јавним интересом, а влада је затражила мишљење Венецијанске комисије и уврстила у Предлог закона све препоруке овог стручног тела Савета Европе”, тврди Пажин.

Пажин је рекао да не вјерује да ће предстојећи избори у Црној Гори протећи у знаку бесмислених подела и расправа о томе које су вере и нације у Црној Гори старије и заслужније.

“Црна Гора је имала и превише горких историјских искустава, и сопствених и код својих суседа, да би дозволила да оваква ретроградна реторика данас било коме донесе озбиљнију политичку корист”, навео је Пажин, пренео је подгорички портал ЦдМ.

Племе Кучи, потомци војводе Марка Миљанова, не дају своје светиње! Пешке иду на Литију у Подгорицу!
Стигао и одговор

Ректор Богословије на Цетињу, Гојко Перовић, одговорио је данас Пажину да протести неће престати нити ће бити обустављени док спорни Закон о вероисповести неповратно не буде стављен ван, како је рекао, правне и политичке снаге.

„Можемо разговарати и разматрати иницијативе и наше и владине, али наши протести нити ће престати нити ће бити обустављани, док се овај закон неповратно не стави ван сваке правне и политичке снаге“, рекао је Перовић за подгоричке Вијести.

Извор: Б92

  • 50
    Shares

Напиши коментар