Албанији од Србије два милиона, а они понудили Приштини да финансирају лобирање за признања!


Тирана. Фото/Илустрација

Вршилац дужности МСП Албаније предложио је Приштини да заједничким средствима покрену кампању признавања једнострано проглашене косовске државе.

Вршилац дужности министра за спољне и европске послове Албаније Гент Чакај изјавио је да је предложио Приштини да заједничким финансијским средствима покрену кампању признавања једнострано проглашене косовске државе.

Како је пренела приштинска Газета експрес, Цакај је рекао да је шефу косовске дипломатије Глауку Коњуфци предложио да потпишу споразум и предузму заједничко лобирање за признавање тзв. косовске државе.

Предложио је, каже, да на предстојећој седницији приштинске и Владе Албаније у Скадру буду потписана два споразума: о подели трошкова у кампањи лобирања и други, који би се тицао преноса искуства у процесу европских интеграција.

Цакај је, иначе, Албанац са Косова, који у влади албанског премијера Едија Раме врши дужност министра спољних и европских послова.

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи изјавио је данас да је Цакај том идејом унео нову наду и динамику у тренутку, како је рекао, „консолидације земље“.

Тачи је, преноси приштинска Газета експрес, рекао да му је Цакај поверио да је „Косово једна од његових дужности и обавеза од првог дана рада у министарству спољних послова Албаније“.

Након разговора, Тачи је захвалио Цакају, који му је рекао да где год да представља Албанију, и то чини и за тзв. Косово.

Подсећамо да је управо Цакај заслужан за формирање коалиције албанских странака из трију општина југа централне Србије на предстојећим парламентарним изборима.

Отворена подршка Албаније – знак пропасти пројекта Косово

Позиција Србије је ојачала и аргументи су добили на тежини, сматра дипломата Зоран Миливојевић и тврди да је званична подршка Албаније Косову покушај да се томе парира и да се заједничком акцијом направи стратегија како би се постигао некакав успех.

Саговорник Спутњика истиче да су шири циљеви те акције вишеструки – да се државност Косова потврди, да се пропагира великоалбанска идеје и врши притисак на Србију, али и на албанске „партнере“, како би се оспорили српски спољнополитички резултати.

„Већ се види да Американци имају разумевања за српске ставове, у Европи се ствари мењају, Французи такође имају разумевања. Русија и Кина су чврсто на позицијама заштите и уважавања интереса Србије. Дакле, укупна атмосфера се мења, па је то нека врста притиска и давања до знања да се ипак од тога неће одустати“, оцењује наш саговорник.

Прочитај још: Милан Ружић: Два милиона за Албанију

Извор: Б92


  • 161
    Shares

Напиши коментар