Амбасадор Русије у Србији: Договор Београда и Приштине без Русије не долази у обзир


Амбасадор Руске федерације у Србији Александар Боцан-Харченко. Фото: Твитер/Амбасада Русије у Србији

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да ће се Русија укључити у преговоре о Косову ако добије позив Београда, али и да без Русије и одобрења Савета безбедности договор не долази у обзир.

Руски амбасадор је за Блиц рекао да је Русија увек била за наставак разговора и да забрињава жеља за брзим решењем, јер би се дошло до осетног напретка и компромиса ако би било више времена.

„Не верујем да постоји брзо решење, осим ако се не ради о наметању оног које није прихватљиво за Београд, попут признавања независности Косова“, рекао је Боцан-Харченко упитан о настојању САД да се у кратком року реши питање односа Београда и Приштине.

Он је рекао да се о евентуалној размени територија више прича у медијима, а да званично таквог предлога није било.

Амбасадор Русије је рекао да нису тачне критике да Русија не жели да дође до решења, како би кроз Србију задржала утицај на регион. Додао је да је интерес Русије „увек био и остаје наставак, у овом случају обнављање, разговора“.

„Ако међународна заједница жели да направи позитиван и значајан допринос, мора да извуче поуке из оног шта је било, као и да разуме садашњу ситуацију која не одговара никоме ни у региону, ни у Европи, нити Вашингтону“, рекао је Боцан-Харченко и додао да „целкупни разговори морају да буду враћени на темељ Резолуције 1244“.

Извор: КоССев


  • 171
    Shares

Напиши коментар