Арапи масовно купују земљиште у БиХ


Илустрација: Вехабије исшпред џамије Краљ фахад у Сарајеву. Фото: Reuters

Држављани арапских земаља само на ширем подручју Сарајева стекли су власништво над више од 15 милиона квадратних метара земљишта и над стотинама станова.

Центар за истраживачко новинарство (ЦИН) објавио је да су некретнине које само у Сарајевској жупанији поседују држављани земаља Блиског истока и северне Африке величине 2.150 фудбалских терена.

ЦИН пише је реч о 15,3 милиона квадратних метара земљишта, док се мањи део површине односи на 524 стана, преноси Јутарњи.хр

Сва та имовина је у протеклих седам година укњижена на 160 компанија чији су власници држављани Саудијске Арабије, Кувајта, Уједињених Арапских Емирата, Катара, Јордана, Сирије, Египта, Либије и других земаља.

Они су у БиХ основали компаније како би преко њих куповали некретнине и на тај начин заобишли законска решења која страним држављанима отежавају поседовање некретнина у БиХ уколико не постоје реципрочни договор БиХ и држава из којих они долазе.

ЦИН је навео да је навала на некретнине у БиХ почела 2012. године и како је то „очевидно био одазив арапских купаца на позиве неких босанскохерцеговачких политичара“.

Масовна куповина некретнина, према подацима јавних бележника који су задужени за сачињавање купопродајних уговора, потрајала је пуне четири године да би након тога стагнирала.

Арапски инвеститори најчешће су куповали земљиште у руралним подручјима најављујући изградњу туристичких насеља с вилама, док су у градским подручјима куповали земљиште за градњу вишеспратница и хотела.

До почетка 2019. године у Босни и Херцеговини је било регистровано нешто више од 1600 компанија у власништву држављана арапског порекла.

Упркос томе што те компаније поседују вредне некретнине, истраживање ЦИН-а је показало да они имовину не уписују у свој капитал.

Истраживање Службе за послове са странцима БиХ из 2015. године је показало да од 691 испитане компаније, које су углавном у власништву Арапа, њих 469 није било на пријављеним адресама.

Истраживање је показало и да 158 власника компанија уопште није имало регулисан боравак у БиХ.

Повезано: Сарајево насељавањем људи из исламских земаља жели да појача исламизацију БиХ

Извор: Б92


Напиши коментар