Виши суд пресудио: Будући студенти Правног факултета у Новом Саду не морају да полажу пријемни на српском !


Декан Правног факултета проф. др Бранислав Ристивојевић

Трећи пут у последњих пет година, Виши суд у Новом Саду, на основу тужбе Савеза мађарских ученика, пресудио је да се Правни факултет у Новом Саду понаша дискриминаторски према припадницима мађарске националне мањине јер од бруцоша на пријемном испиту захтева проверу знања српског језика.

У најновијој пресуди, Виши суд је одбио прошлогодишњи приговор новосадског Правног факултета на претходну пресуду да је дискриминисао мађарске ученике којима је омогућио да полажу пријемни испит на мађарском језику, али уз обавезу да додатно полажу српски језик. Правни факултет је крив јер проверава знање званичног језика на којем ће будући правници радити. То је, сматра декан Правног факултета др Бранислав Ристивојевић, бесмислица, као када би се бранила провера познавања бројева будућим студентима математике.

Повезано: Нови Сад: Мађарске студенте вређа тест из српског језика!

– Прошле године обратили смо се Уставном суду да разреши ову ситуацију и очекујемо да ће се то догодити ускоро – рекао је Ристивојевић за „Новости„.

Савез мађарских ученика први пут је тужио факултет 2015. године због дискриминације, односно онемогућавања студената да полажу пријемни на матерњем. Добили су пресуду на Апелационом суду, а факултет обавезу да организује пријемни на мањинским језицима. Тако је Апелациони суд преиначио пресуду Вишег суда, који је претходно одбио тужбени захтев мађарске НВО. Факултет је испунио обавезу о пријемном, али је студентима који су полагали на мађарском организовао тест српског језика, што је био нови повод за тужбу. Пресуда у корист мађарског удружења постала је правоснажна марта 2019, а сада је приговор Правног факултета одбијен.

У Пешти и матура на Мађарском

Поређења ради, Срби у Мађарској имају могућност да се школују на универзитетима у Будимпешти и Сегедину, и то за васпитаче, наставнике и професоре српског језика. Немају шансу да на српском језику стекну диплому правника. И матура се у Мађарској полаже на мађарском, без обзира на националну припадност.

Прочитај још: Мањинама у Србији и већина да позавиди

Извор: Новости


  • 226
    Shares

Напиши коментар