Владимир Павићевић: Мило Ђукановић је остао без подршке Запада и свима постао терет


У савременој Европи нема државе која има гори закон од Закона о слободи вероисповести, каже директор Друштва за истраживање полтике и политичке теорије.

Владимир Павићевић, директор црногорског Друштва за истраживање полтике и политичке теорије, каже и да такву осуду исказују грађани Црне Горе, али и највиши међународни званичници.

Павићевић, некадашњи посланик у Скупштини Србије и предавач на београдском Факултету политичких наука, оцењује за Курир да је црногорски председник и лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић дефинитивно остао без подршке Запада и да је свима постао велики терет.

Указује на то да политичка и институционална криза у Црној Гори не само да се не стишава, већ се и продубљује искључиво „због политичке тврдоглавости једног човека и једне партије„.

Сматра да је циљ доношења спорног закона пред крај преговора о реформи изборног законодавства био да се избегне доношење закона чијим би се усвајањем обезбедили услови за прве поштене и слободне изборе у Црној Гори.

„Закон о слободи вероисповести је послат у скупштину без претходне јавне расправе, без дијалога, без сагласности кључних заинтересованих страна и без уважавања права и начела гарантованих Уставом Црне Горе. Реакција градјана је била неподељена. Црна Гора се ујединила против овог инстументалистичког, неправедног, неуставног и антицивилизацијског закона„, каже Павићевић.

Он режим у Црној Гори описује као „недвосмислено аутократски“ и додаје да на челу таквог режима „не може да буде нико него аутократа„.

Сматра, међутим, да је, за разлику од других европских аутократија у последњих неколио деценија, „овај наш аутократа постао веома несигуран“.

Према његовим речима, никада није било веће панике и веће дезоријентације, а искључиви разлог, по његовом мишљењу, је то што Дјукановић данас не може да успостави контролу над 70 одсто Црне Горе.

„Јасно је и њему да је аутократа који је унапред поражен и пре него што је пао, јер је постао страшан терет свима, својој партији, медјународној заједници, Европи, Црној Гори„, закључујуе Павићевић.

Прочитај још: The National Interest: Микс организованог криминала и корупције уништава једну земљу у Европи

Извор: Б92


Напиши коментар