Вук Костић: Црна Гора је колевка српства, подржавам борбу за светиње


Мислим да је Црна Гора колијевка српства тако су мене, а богами и Његоша учили. Наравно да подржавам протест против отимања светиња у Црној Гори јер је то моја моја вера, а и мој народ.

“Апсолутних сто”, “Мала ноћна музика”, “Живот је чудо”, Непријатељ”, “Велика драма”, “Убице мога оца”, су само неке од улога прослављеног глумца Вука Костића.

Момак који се школовао у чувеној групи Мике Алексића, страствени риболовац, велики обожаваоц Боке которске, глумац са којима редитељи увијек са великим ентузијазмом сарађују, за Борбу je коментарисао тренутну ситуацију у Црној Гори.

Да ли подржавате протест против, како тврде из Српске православне цркве, отимања светиња у Црној Гори?

Па знате како, наравно да подржавам протест против отимања светиња у Црној Гори јер је то моја моја вјера, а и мој народ. Коријени и поријекло ме везују за Црну Гору. Не бих желио да коментаришем ни да се мијешам у унутрашње ствари Црне Горе јер то више није моја држава, (била је јер сам ја рођен у Југославији, а тада је Црна Гора била саставни дио Југославије). Народ који је протеклих мјесец дана на улицама Црне Горе је вјерни народ Црне Горе који вјерује у Бога и светиње и желим да им овим путем искажем пуну подршку.

Да ли глумци који су из Црне Горе а који раде у Београду, треба да дигну свој глас против овога накарадног закона?

Не бих коментарисао глумце из Црне Горе који живе и раде у Србији и не желе да кажу да је Острог њихов. Мислим да је Црна Гора колијевка српства тако су мене, а богами и Његоша учили.

Планирате ли можда да дођете у Црну Гору на једну од литија и тако пружите подршку вјерном народу Црне Горе?

Ја сам у Црној Гори веома често, макар једном мјесечно дођем. Што се тиче самих литија и моје подршке волио бих да то остане моја лична ствар, јер не бих волио да се у оваквим тешким тренуцима за вјерни народ Црне Горе, ја истичем са својим доласком и подршком и не бих волио да од тога правим било какву сензацију. Ако будем ишао, то ће бити моја лична ствар без било каквог доказивања према било коме.

Треба ли Србија да помогне свом народу у Црној Гори?

Наравно, када кажем да треба да помогне мислим на народ Републике Србије, јер не бих желио да мијешам било какав вид политике у тренутна дешавања у Црној Гори. Свако од нас треба да каже свој лични став према дешавањима у Црној Гори и мислим да ће то бити довољно. Морамо да очувамо мир, не молимо се богу да би нам се то вратило, ниси добар због реципроцитета “јер добро се добрим враћа”, него си добар зато што те тако вуче.

Ко од колега глумаца подржава народ у Црној Гори?

Па велики број мојих колега подржава народ у Црној Гори, као што сте и видјели задњих дана на друштвеним мрежама. Не бих желио никога да посбено издвајам, јер сматрам да у оваквим ситуцијама само заједно можемо помоћи народу у Црној Гори, а не појединачно.

Извор: Борба, ИН4С


  • 1.2K
    Shares

Напиши коментар