До краја године завршетак мозаика у Храму Светог Саве


Постављање мозаика у Храму Светог Саве на београдском Врачару, чију израду помаже Русија, требало би да буде завршено до краја године, каже генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

Он је на ТВ Пинк рекао да је до сада постављено око 73 одсто мозаика, и да је до завршетка остало да се уради још 27 одсто, након чега ће уследити његово освећење.

„Наш Храм светог Саве ће бити посебан, јер ће бити највећа галерија мозаика на једном месту“, рекао је Селаковић и навео да ће под мозаиком бити око 14.000 метара квадратних.

Навео је и да се у храму раде три иконостаса, да ће храм имати четири олтара, од којих ће један бити у крипти, један централни у горњој цркви и два мања.

„Под ће бити од мермера, то ће бити ремек дело, а биће постављена и бронзана врата. Око централне куполе је видиковац са најлепшим погледом на Београд, на београдске реке, на Банат. Одатле се види и Цер“, рекао је Селаковић.

Нагласио је да наша генерација завршава један посао на изградњи храма који је од идеје до реализације трајао дуже од 120 година.

Купола Храма Светог Саве, Фото: Лола Ђорђевић

Изградња храма почела је 1935. године, а Селаковић подсећа да је она одложена најпре због Другог светског рата, а потом и за време комунизма, а да тек од 1985. године поново креће изградња.

Купола је завршена 1989. године, а Храм је званично отворен 2004. године.

„Сваки пут су те радове прекидале кризе, грађански ратови, велики економски проблеми. Данас када Србија стаје на ноге, може да усмерава новац и на ове ствари. Много је важно што градимо путеве, болнице, али не треба да занемаримо и културу и духовност“, поручио је Селаковић.

За Храм светог Саве је рекао да га зовемо заветни храм и да је посвећен нашем светитељу и просветитељу, од кога је почела озбиљна духовна и свака промена у животу српског народа.

Извор: РТВ


Напиши коментар