Запад хоће да разори РС


Истрајати на истини: Учесници скупа у Београду. Фото: М. Богдановић

Србија и Република Српска морају заједно на институционалан и државотворан начин да прикупљају све чињенице и документа из рата у БиХ, јер ће једино на тај начин успети да се супротставе манипулацијама које не престају.

Ово је закључак трибине „Репулика Српска у светлу нових чињеница о грађанском рату у БиХ“ коју су заједно организовали представништво Републике Српске у Србији, Евроазијски безбедности форум и портал Све о Српској.

Коментаришући недавно обелодањена тајна документа британског министарства одбране, др Предраг Ћеранић, декан Факултета безбедносних наука у Бањалуци, истакао је да морамо бити свесни да и Велика Британија и САД никад нису прекидали агресивну кампању према Србији и Републици Српској, третирајући Србе као „мале Русе“.

– Не треба се заваравати да Велика Британија већ вековима уназад има негативан однос према Србима, и то се није променило до данашњег дана. И данас смо сведоци да се мењају хибридне операције и на Србију и Републику Српску, а све због веза које имамо са Русијом. У том смислу чак и мењају неке од метода које су првобитно биле спремљене за Руску Федерацију – истакао је Ћеранић и додао да и Србија и Република Српска морају бити доследни у прикупљању чињеница о догађајима у рату, али истовремено да буду свесни геополитичког контекста у коме се свет тренутно налази. Британија има циљ да се врати на место једног од главних империјалних сила и на том путу су пођеднаке препреке Русија али и Кина. Зато је веома важно да дођемо у прилику да аргументујемо праву истину о последњем рату због чега се морамо обратити за помоћ не само Русији већ и другим земљама попут Израела – оценио је Ћеранић.

Проф. др Митар Ковач, генерал у пензији и директор Евроазијског безбедносног форума, навео је да политичари у Сарајеву уз помоћ Запада покушавају да остваре свој давно зацртан циљ, а то је изградња унитарне Босне и Херцеговине и разарање Републике Српске.

– Муслиманско руководство у Сарајеву се лажно заклања иза антифашистичке борбе у Другом светском рату, што је ноторна историјска неистина, а наставак манипулација и лажи је још видљивији када је реч о грађанском рату у БиХ, почев од лажи да је Сарајево било окупирано, да се у Сребреници догодио геноцид, да су Срби починили злочине познате као „Маркале“ и „Маркале 2“ – истакао је генерал Ковач. Он је нагласио да је због тога од изузетне важности да и Србија и Република Српска истраже не само догађај из претходног већ и Другог светског рата.

– Данас полако испливавају чињенице и истина о многим злочинима у грађанском рату у БиХ, али исувише касно јер је српском народу у Републици Српској и одбрамбеном рату српског народа причињена неповратна и несагледива штета. Ради истине и историје треба уложити додатне институционалне напоре да се муслиманске перфидије и лажи о српским злочинима разобличавају и саопштавају кроз научне скупове и зборнике. Та истина је пожељна и неопходна зато што је стратегија политичког ислама у БиХ данас увијена у обланду грађанских права и слобода, уз стално негирање права српског народа и Републике Српске, и то због изградње унитарне државе на основама политичког ислама – закључио је Ковач.

Хаг судио без доказа

Шеф адвокатског тима бившег команданта Главног штаба ВРС, адвокат Бранко Лукић, оценио је и да је у првостепеној пресуди Ратку Младићу судско веће признало да је судило без доказа, те да је пресудило о удруженом злочиначком плану, мада управо новооткривена британска документа децидно наводе да таквог плана није било.

Повезано: Ево како Хаг уништава доказе који би ослободили Србе

– Уосталом, одмах након доношења пресуде чланови већа су признали да нису добили ниједан доказ да је постојао план за извршење геноцида. Тог доказа није било ни у хиљадама саслушаних сведока, милионима докумената и исказа стотина инсајдера. Разлог је крајње једноставан: таквог плана није ни било – казао је Лукић и додао да је Хашки трибунал за све године рада фактички био „елдорадо“ за тужиоце.

Извор: vesti-online


Напиши коментар