На данашњи дан 1200. године умро је Стефан Немања – оснивач славне династије


Стефан Немања, фреск Богородица Љевишка, Призрен

Српски монах Симеон, познат као Стефан Немања, оснивач династије Немањића, која је владала српским земљама више од два века, умро је на данашњи дан 1200. године.

Пре него што се 1196. замонашио, владао је Рашком као велики жупан. Власт је преузео 1166. кад је збацио брата Тихомира, великог жупана, штићеника двора у Цариграду.

Убрзо по преузимању власти покушао је да се отргне од вазалног односа према Византији, против чије је војске ратовао у савезу с Млетачком Републиком, али је то успео тек после смрти цара Манојла Комнина.

У савезу с Угарском напао је Византију и Рашкој прикључио Зету, Требиње, Захумље и Метохију. Немачки цар и један од вођа Трећег крсташког рата Фридрих Први Барбароса, који је с војском на основу споразума с Немањом прошао кроз Рашку, 1189. није прихватио његову понуду за савез против Византије.

Када су крсташи прешли у Малу Азију, Византија је напала Рашку и преотела јој 1190. крајеве преко Мораве, али је Немања успео да очува самосталност државе.

Пошто је престо уступио средњем сину, касније првом српском краљу Стефану Првовенчаном – а не најстаријем Вукану, чије је државничке способности мање ценио – замонашио се у својој задужбини манастиру Студеница.

Манастир Студеница

Са најмлађим сином Растком, познатим као Свети Сава, подигао је на Светој Гори манастир Хиландар – у којем је и умро. Манастир је убрзо постао најзначајнији српски духовни и књижевни центар.

Подигао је и цркве и манастире Ђурђеве ступове, Богородичин манастир и Манастир Светог Николе код Куршумлије. Током владавине енергично је сузбио богумилску јерес.

Српска православна црква слави га као Светог Симеона Мироточивог, првог у низу светаца из лозе Немањића.

Прочитај још:

Стефан Немања у Цариграду
Зашто је сваки Немањић био Стефан?
Свети Симеон у стрипу

Извор: vesti-online


  • 346
    Shares

Напиши коментар