Ниш: Руским обичајима и играма ученици обележили Масленицу


Приближили руски празник Нишлијама; Фото: Јужне Вести

Уз богат програм којим је представљена руска култура, обичаји и такмичарске игре са незаобилазним палачинкама, ученици и професори у пуној сали нишке гимназије “Бора Станковић” обележили су Масленица, најстарији и највеселији руски претпролећни празник.

Руска химна означила је почетак програма, а након тога су се ређале руске песме, рецитације, али и традиционални плесови које су изводили ученици у руској ношњи. На крају су се добровољци из публике такмичили у једењу крушака и палалачинака, као и скакању у џаковима. Како кажу учесници, ову приредбу су припремали више од месец дана.

Један од учесника је и Ђорђе Ранђеловић који неколико година заредом учествује у обележавању Масленице, каже да овај догађај ученицима приближава руску културу.

Помињемо руску културу и показујемо ученицима нешто о Русији, како би сазнали нешто више, а и сам догађај је јако леп, свима остане упечатљиво то што се на овај празник једу палачинке – наводи Ранђеловић.

Са тим је сагласна и учесница хора Ања Мицаковић која додаје да постоји велика заинтересованост међу ученицима да присуствују приредби.

Палачинке су неизоставне; фото: ЈВ / Т. Т.

Организација је савршена, игре су занимљиве, професорка, као и учесници се стварно труде да нам презентују на што бољи начин, да нас зближе с руском културом.Тако да мислим да је ово једна прелепа манифестација – наводи једна ученица.

И присутни ученици који су први пут гледали овакву приредбу изашли су са позитивним коментарима.

Шта је Масленица код Руса?

Масленица се одржава задњу недељу пре почетка великог ускршњег поста и траје целу недељу.

Професорка руског језика и организаторка догађаја Наталија Јовановић каже да се у руској култури од давнина сматра да је Масленица најстарији и највеселији претпролећни празник, зато што је она дочек дугоочекиваног пролећа и испраћај дуге хладне руске зиме, која има и своје симболе.

Један од симбола је лутка која представља зиму, облачи се у женску ношњу, прави се у понедељак и спаљује се у недељу. Други симбол је палачинка зато што је она округла, врела, жута као Сунце – објашњава Јовановићева.

Овај празник позива на дружење и весеље, додаје она, али и омогућава да младићи покажу своју снагу, брзину и спретност, а девојке кулинарске вештине кроз игре и такмичења, а његово обележавање у школи пружа могућност ученицима да се што боље упознају са тим.

Представљене традиционалне руске игре; фото: ЈВ / Т. Т.

На тај начин ученици и други људи боље упознају народ, културу, језик , традицију, обичаје, све што је везано за Русију – наводи Јовановићева.

И за Рускињу Олгу Прошину из Српско-руског хуманитарног центра овај догађај показује размену различитих култура, али јој пружа и осећај као да је у својој земљи.

Били смо овде и прошле године на овом догађају и имала сам осећај као да сам код куће. Било је много лепо, тај празник много лепо обележавају овде – поручује Прошина.

Кроз овакве манифестације, додаје она, показујемо да имамо много тога заједничког између народа Србије и Русије.

Ауторка: Тамара Тасић
Извор: Јужне вести


Напиши коментар