Откривен тајни документ Брисела: Европу очекује инвазија миграната?


Мигранти. Фото/Илустрација

Немачки лист Шпигл дошао је у посед тајног документа који је разрађен у службама Брисела, а у којем се тврди да се може очекивати велики талас миграната.

Мигранти би се према Европи упутила бродовима са обала Либије.

Узимајући у обзир чињеницу да се у Либији тренутно разбуктава рат, реално је очекивати да ће све више људи покушати да пређе преко Средоземља до Европе, преноси Вечерњи лист.

Уз избеглице из Либије, очекује се и талас мниграната из осталих афричких земаља.

Из тог разлога, у документу који се појавио, а који су разрадиле службе задужене за безбедност спољних граница Европске уније, тврди се да је што пре потребно покренути и појачати патролирање на Средоземљу. До почетка 2019. године била је активна операција Софија у оквиру које су бродови ратних морнаница земаља ЕУ патролирали Средоземљем. Ова операција се током лета смањила.

Сада би требало покренути сличне операције.

Либијска обалска стража у овом тренутку контролише само једну трећину обале ове земље. Ако се сигурносна ситуација у Либији додатно погорша, а мигранти масовније крену морским путем према северу, обалска стража биће ће потпуно немоћна – пише у документу.

У овом случају Италија је најоптерећенија. Ипак, тешко је поверовати да би се ратни бродови земаља ЕУ могли ускоро вратити у претходну операцију јер је за такву одлуку потребна једногласна одлука држава чланица ЕУ. Италија и Аустрија поручиле су да неће гласати за такву одлуку, а тако мисле и у Мађарској и Грчкој. Иначе, бродови су прошле године повучени јер међу државама чланицама Уније није постигнут договор ко ће примати мигранте који у оквиру акције Софија буду спашени и доведени на подручје Еуропске уније, односно на подручје Италије која је најближа либијској обали. Само протеклих неколико година у оквиру операције спашено је и доведено у Италију око 45.000 миграната који су кренули на пут са северних обала Африке, но Италија више не жели да прима мигранте у толиком броју. Немачка је пре неког времена понудила да ће примити четвртину тако спашених миграната, али коначан договор ипак није постигнут, па је акција спашавања и патролирања обустављена, а Италија је затворила своје луке и пристаништа за мигранте.

Прочитај још: Европа је освојена – пад наталитета и похлепа капиталиста рашчистили пут мигрантима

Извор: Б92


  • 1
    Share

Напиши коментар