Потомци јунака из Гвозденог пука пронашли гроб претка


Потомци. Фото: Политика

Ми, његови потомци, праунуци и чукунунуци, први пут смо запалили свијеће на гроб нашег храброг претка, окадили тамјаном, обавили скромно опело, а гроб прекрили земљом донијетом из родног села – каже праунук Југослав Савић из Куршумлије.

Након више од једног вијека, потомци настрадалог припадника топличког Гвозденог пука Вукоја Перишића из куршумлијског села Данковића посјетили су његов гроб, запалили свијећу и прекрили земљом коју су понијели из родног села. Гроб је пронађен у Сјеверној Македонији, у сјелу Орехово, а надгробни споменик је, кажу, и данас добро очуван. Спомен-обиљежје Перишића је случајно пронашао македонски познавалац тамошњег терена Драгиша Страхињић, водич и логистичар већине српских удружења, група и појединаца који одлазе у Македонију како би истражили, обилазили или чистили војничка гробља. Страхињић је фотографисао споменик, а настала слика је убрзо пронашла пут до потомака јунака Вукоја из Данковића којима је, према сазнању, требало неколико дана да се организују и посјете гроб свог претка, преноси Политика.

Ми, његови потомци, праунуци и чукунунуци, први пут смо запалили свијеће на гроб нашег храброг претка, окадили тамјаном, обавили скромно опело, а гроб прекрили земљом донијетом из родног села – каже праунук Југослав Савић из Куршумлије. Он истиче да су на гроб свог претка отишли само мушкарци, а да ће идући пут доћи и женски дио велике Вукојеве породице, те да су га на самом гробу „упознали” по именима са свим члановима породице који су после њега дошли.

Миле Копривица, предсједник куршумлијског Удружења „Коста Пећанац” које се бави очувањем и његовањем историје и традиције српског народа, као и очувањем сјећања на јунаке топличког Гвозденог пука, истиче да је Перишић само један од великог броја настрадалих српских бораца током Првог свјетског рата у борбама на Солунском фронту од 1916. до 1918. године и да је његов гроб пронађен сасвим случајно.

Прочитај још: Македонија: У корову гробови јунака

У сјеверномакедонској општини Новаци, гдје је и мјесто Орехово, према подацима тамошњих мјештана, поред сеоске цркве некада је постојало и српско војничко гробље. Ту су сахрањивани јунаци погинули у борби са Швабама за чувену коту 1050. Житељи Орехова тврде да су постојала 34 надгробна споменика ограђена бодљикавом жицом – тврди Копривица. Ипак, он додаје да се данас тамо налази само један добро очувани споменик Куршумличанина Вукоја Перишића.

Копривица, који је и сам потомак славних предака, подсјећа да је на највећем гробљу настрадалих Срба у селу Скочивир, гдје има око 500 гробова, прије три године пронашао претка Тодора Р. Копривицу поријеклом из села Вукојевац у куршумлијској општини.

Већ 12 година чланови Удружења „Кајмакчалан” из Београда и нашег Удружења „Коста Пећанац” самоиницијативно одлазимо на Кајмакчалан у Македонији, а током неколико дана боравка очистимо на десетине запуштених српских гробаља погинулих војника у Првом свјетском рату у атарима села Скочивир, Трново, Добровени, Живоино – каже Копривица.

Он тврди и да су српска гробља на Кајмакчалану расута на преко 90 локација, а да се на овом простору још могу пронаћи неоткривени гробови зарасли у трње и коров.

Прочитај још: У костурницама Сјеверне Македоније почива 20.000 српских војника

Извор: Политика, ИН4С


  • 458
    Shares

Напиши коментар