Споменик краљу ујединитељу у парку између Старог и Новог двора у Београду


Споменик краљу Александру Карађорђевићу биће подигнут између Старог и Новог двора на Теразијама, односно између Генералног секретаријата председника Републике и Скупштине града, одлучио је Одбор за подизање споменика на првој седници, којој је председавао академик Душан Ковачевић.

Скулптура трагично настрадалог српског и југословенског монарха на коњу неће се налазити у центру цветне ронделе, као што се размишљало, већ ближе Пионирском парку, а техничке детаље утврдиће Урбанистички завод Београда. Наиме, испоставило се да је на месту цветне ронделе живот скончао краљевски пар из династије Обреновића, краљ Александар и краљица Драга, када су их завереници бацили са дворске терасе током Мајског преврата 1903. Зато је Одбор, да би се избегао негативан одијум у јавности и стварање нових подела, одлучио да помери локацију за подизање споменика.

На првој седници такође је одлучено да се Одбор допуни представницима САНУ, Српске православне цркве, Краљевског дома Карађорђевића, Матице српске и дијаспоре. Како „Новости“ сазнају, Комисија је најближа идеји да се статуа трагично настрадалог суверена, који је по многима прва жртва фашизма у Европи, подигне по угледу на неки од споменика који су у постојали у време Краљевине СХС, односно Југославије. У периоду између два рата широм земље су била 132 краљева споменика, а неке од њих израдили су чувени вајари Иван Мештровић, Лојзе Долинар, Антун Аугустинчић…

Прочитај још: Слово о атентату на краља Александра Карађорђевића

– О величини личности краља Александра довољно говори чињеница да су немилице, са подједнаким жаром, његова спомен-обележја рушили како окупатори, тако и послератне комунистичке власти – оценио је Никола Селаковић, генерални секретар председника Србије, иначе члан Одбора.

Иницијативу за подизање скулптуре владару, убијеном 9. октобра 1934. у атентату у Марсељу, Скупштини града Београда поднео је у новембру 2018. председник Александар Вучић као грађанин. Како је навео, тиме би била исправљена вишедеценијска неправда према владару који је са оцем, краљем Петром, водио победоносне битке у Првом и Другом балканском рату. Током Првог светског рата био је врховни заповедник српске војске у биткама на Церу и Колубари 1914. године, а под његовом командом српска војска пробила је Солунски фронт.

Споменик ће бити окренут ка Девојачком парку, па ће краљ Александар „гледати“ ка монументу цара Николаја, који га је крстио.

Прочитај још: Краљ Александар I Карађорђевић – заблуде и чињенице

Извор: Новости


  • 1.2K
    Shares

Напиши коментар