Србија неће дозволити укидање нити развлашћивање Републике Српске


Министар спољних послова Ивица Дачић, Fото Tанјуг/Зоран Жестић

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је данас да је у Босни и Херцеговини на делу тиха ревизија Дејтонског споразума којом се жели укидање равноправности.

У интервјуу за телевизију Прва, Дачић је изјаву српског члана председништва БиХ Милорада Додика „Довиђења БиХ, добро дошао РС-егзит“ назвао „политичком борбом“.

„Није то празна прича него је јасна порука: ‘Ако наставите са таквом политиком угрожавања равноправности српског народа, имаћете проблеме“, рекао је он.

Он је навео да Србија неће дозволити укидање Републике Српске и да је тако нешто немогуће.

Странка демократске акције (СДА) формирана је на политици Алије Изетбеговића, коју је он дефинисао пре више од 40 година, и у којој се каже да се Исламска држава може формирати када муслимани имају већину. Сада имају већину… То све некоме може да буде банално, али немојте после, када ти сруше неки трговински центар, да испадне да смо били у праву. Бин Ладен је имао босански пасош„, рекао је он.

Говорећи о улози Уставног суда у БиХ по Дејтонском споразуму, Дачић је рекао да је Босна направљена по америчким моделу у којем су заједничке функције само оно што се договоре ентитети, а питања земљишта и шума то нису.

„И сада имамо ситуацију у којој судија из Северне Македоније гласа да ли ће Република Српска или Хрвати у Босни да буду равноправни. А они имају Охридски споразум којем они Албанцима гарантују сва права иако их има мање него Срба у БиХ„, рекао је Дачић.

Вулин: Иде се на потпуно развлашћивање Републике Српске

Министар одбране Александар Вулин оценио је данас да је очигледно да постоји план да се кршењем Дејтонског споразума развласти Република Српска и да се она претвори у празну љуштуру.

Свако смањивање, умањивање, пражњење капацитета Републике Српске је озбиљна опасност за физички опстанак српског народа. Не политички, већ физички опстанак„, Вулин за телевизију Пинк.

Према његовој оцени, прво је донета одлука да Република Српска нема право на свој датум и на свој празник.

„Сада сте донели другу одлуку по којој кажете ‘пољопривредно земљиште припада БиХ’. Следећа одлука која се припрема је да све шуме и све воде припадаја БиХ. У Републици Српској нема рудника злата, али има хидроенергетског потенцијала, има Дрина и има шума. То су ствари које су предност Републике Српске. Сад ћете и то да им узмете? Па како мислите да Република Српска ћути и посматра све то“, рекао је Вулин.

Он је подсетио да је Странка демократске акције на свом конгресу пре неколико месеци усвојила платформу у којој се као стратешки циљ наводи укидање Републике Српске.

Извор: Бета


  • 44
    Shares

Напиши коментар