Стиже цех за зверства у „Лори“


Логор Лора

У Општинском суду у Сплиту почело је рочиште по тужби тројице бивших логораша Војно-истражног центра „Лора“ из Требиња који због претрпљених болова и страхова у овом затвору од Хрватске траже по 33.000 евра.

Они су први из групе од 20 логораша „Лоре“, који су организовано, преко адвокатске канцеларије Анте Нобила, тужили Хрватску тражећи одштету која прелази суму од 770.000 евра.

„Вести“ су имале увид у тужбу двојице Требињаца Љубише Геруна и Веса Деретића, у којима се наводе бројни детаљи о монструозној тортури кроз коју су прошли. О томе сведочи и обимна медицинска документација коју су приложили.

И Герун и Деретић су у тренутку заробљавања имали по 24 године, а у „Лори“ су провели укупно 93 дана.

Они су своју тужбу поткрепили правоснажном пресудом суда у Сплиту. По тој пресуди заменик логора Тончи Вркић осуђен је на десет, а стражари Анте Гудић и Анђелко Ботин на по осам година затвора.

У тој се пресуди помињу и командант „Лоре“ Томислав Дуић и шеф смене стражара Емилио Бунгур.

Требињци Геруб и Деретић били су међу четрдесетак заробљених припадника ЈНА и паравојних формација, који су у злогласном Блоку Ц овог затвора били од марта до августра 1992. године. За то време су психички понижавани, вређани, мучени и физички кажњавани.

Заробљенике, посебно оне из блока Ц у коме су били смештени заробљеници које нису евидентирали, свакодневно су премлаћивали ударајући их ногама и рукама, бејзбол палицама, а већ рањене заробљенике прикључивали преко штипаљки на ушне шкољке и полне органе на тзв. пољски телефон, пуштајући јаке ударе индуковане струје, гурали пиштољ у уста и претили да ће их убити, одвозили на лажна стрељања и шмрковима поливали водом под великим притиском циљајући управо у места која су повређена на телу. Присиљавали су их на блудне радње, терали да једни друге туку, улазе у пасје кућице и лају, клече и купе устима отпатке по тлу, задавши тако тешке телесне озледе Љубиши Геруну и Веси Деретићу“, стоји у оптужници.

Герун и Деретић у затвору су три пута извођени на стрељање, приморавани су да лају, а стражари су их након пребијања „частили пивом“, како су мучитељи, умисливши да су духовити, назвали своју умоболну навику да затвореницима после батинања мокре у уста и по телу. Двојица Херцеговаца сведочила су да су се над заробљеницима често организовано иживљавале и жене које би долазиле у затвор.

Посебно се истицала садашња жена управника Дујића. Она је и сама злостављала логораше ударајући их док се не би онесвестили. Морали су да клече на коленима, а други стражари би им војничком чизмом стајали на прсте руке, а за то време нису смели да се помере. Када нису могли да издрже болове, везали су их лисицама за решетку како би могли да их ударају док су у висећем положају“, стоји у тужби.

Црвени крст открио истину

Двојица Требињаца су испричали да су била смештена у Блоку Ц, најзлогласнијем делу затвора који никада није био регистрован. Током посета Црвеног крста те затворенике су изводили из блока и скривали у друге ћелије. Код међународног Црвеног крста заробљеници из Блока Ц регистровани су тек средином јуна 1992. године, и то захваљујући Драгану Ратковићу. Он је због повреда био пребачен из овог дела затвора у болницу где су га пронашли представници Црвеног крста и регистровали када им је испричао да у „Лори“ постоји читав блок у којем крију заробљенике.

Вадили им очи, резали уши и носеве

Требињци су испричали и да су у „Лори“ били и заробљеници из Црне Горе, за које тврде да су били још страшније злостављани од њих.

Вадили су им очи и резали уши и носеве, тако да је страх био неописив, јер се увек очекивало јаче и веће иживљавање“, испричали су Требињци.

Герун је једном натеран да гази по трави коју је морао косити и на којој је приметио металну кутију. Мислећи да је реч о нагазној мини, стражари су уперили пиштољ у њега и натерали га да гази по тој кутији. То и све друге муке кроз које је прошао довеле су до тога да је оболео од ПТСП синдрома, који се, према медицинској документацији, испољава и данас.

Извор: vesti-online


Напиши коментар