Црногорски фашизам: Србе на врбе може, тробојка не


Лице црногорског фашизма

Црногорски фашизам усмјерен према српском народу у Црној Гори свакодневно добија на интезитету. Тако је јуче на Табији у Сутомору исписана порука која позива на линч Срба, односно – Србе на врбе“.

Ни после 24 сата, службе под контролом Демократске партије социјалиста нису уклониле овај усташки натпис.

Међутим, подсјетићемо да су муњевитом брзином реаговали када је овај исти зид био украшен тробојком, одсносно бојама заставе краља Николе. Лицјемерство Министраства културе тада је достигло врхинац, из разлога што су чин сликање тробојке окарактерисали као „скрнављење културне баштине“.

Међутим, „заборавили“ су да помену да је подлога за тробојку био већ постојећи графит на овим зидинама, и да нико од надлежних није реаговао.

провобитно стање зидина

Након тога, овај зид је добио љепши изглед када је насликана тробојка, који није остала ни 12 сати, већ је префарбана бијелом бојом. Неколико дана касније искоришћена је као идеална основа за графит „Србе на врбе“.

Тробојка која красила зид Табије

Акција цртања тробојке или како се још популарно назива „графит – револуција“, представља једну од најмасовнијих али и естетски најупечатљивијих „урбаних акција“ у историји Црне Горе.

Премда је у питању сасвим креативна акција, изазвала је реакцију у виду префарбавања тробојке, и то по сваку цијену.

Тако су поруке мржње послате прије неколико дана у Плужинама.

„Црна Горо. Смрт четницима“, порука је која је исписана на муралима у Плужинама.

Извор: ИН4С


Напиши коментар