Археолошко истраживање: Њиве уз Велику Мораву крију давну историју


Подручје између планине Јухор и Велике Мораве веома слабо је археолошки истраживано, са изузетком остатака Момчиловог града изнад села Поточац.

Баш због тога, параћински Завичајни музеј управо ту спроводи своју прву археолошку активност у овој години. У питању је, стручним језиком речено, рекогносцирање западне обале Велике Мораве.

– То значи да ми на основу површинских налаза које откријемо обилазећи то подручје, лоцирамо археолошке локалитете. Обилазимо њиве, оранице, користећи савремене уређаје, правимо фото-документацију, а материјал се касније хронолошки одређује – каже др Весна Вучковић, виши кустос археолог Завичајног музеја.

У питању су катастарске општине села Поточац, Својново, Рашевица, Трешњевица и Сињи Вир. Због кише претходних дана, посао је мало стао, али ће бити настављен. Вучковићева објашњава да за Трешњевицу и Сињи Вир до сада није било баш никаквих података.

– Нисмо имали чак ни сараднике из тих села. Сад тек ширимо мрежу, што нама и јесте циљ, међутим, приметила сам да се мештани плаше да комуницирају са нама, страхују да ће им по откривању налаза њиве бити одузете. Тај страх је безразложан јер ми радимо само лоцирање и фотографисање, односно правимо документацију – наглашава др Весна Вучковић.

Она додаје да су до сада дефинисане позиције локалитета за које се раније није знало. Налази потичу из различитих периода, углавном праисторије, а на анализи тек ће се радити.

У екипи истраживача која спроводи рекогносцирање је и др Филип Филиповић из Археолошког института Београд, затим Мирко Вранић и Јасминка Богић, а из Параћина, поред Вучковићеве, ту је и археолог и директор Завичајног музеја Бранислав Стојановић, те Душан Каличанин.

Монографија

Археолошки институт и Завичајни музеј припремају заједничку монографију која ће обухватити резултате и ових истраживања. Тема је „Праисторијска археолошка грађа у централном Поморављу“, а обухватиће и општину Ћуприја.

Вучковићева напомиње да су таква истраживања и заштита културног наслеђа саставни и изузетно важан део рада Завичајног музеја у Параћину, посебно последњих неколико година.

Извор: Новости


Напиши коментар