Бивши истражитељ Унмика на Косову: Бекство Ејупија из Бондстила је међународна срамота


Фљорим Ејупи и последице његовог терористичког чина. Фото: Новости

Полицајац Џо Мекалистер, бивши истражитељ Унмика на Косову: Нашу истрагу о убијеним цивилима у „Ниш експресу“ Кфор је „минирао“. Надам се да ће суд за ратне злочине Албанаца казнити све нељуде.

Нерадо се сећам епизоде са Фљоримом Ејупијем и још четворицом терориста које смо ухапсили због подметања бомбе под аутобус „Ниш експреса“ јануара 2001. године. Тврдим да је огромна већина међународних полицајаца тада на Космету желела да се та група убица правично казни, али нека друга сила је била моћнија. Ејупи је, наводно, побегао из „Бондстила“, а остали су после тога пуштени, вероватно како не би испричали које су околности ове међународне правосудне срамоте.

Ово, за „Новости“, открива Џо Мекалистер, канадски полицајац у међународној мисији на Косову и Метохији, који је био у тиму који је водио истрагу о бомбашком нападу у селу Ливадице у којем је погинуло 12 српских цивила, а рањено 44.

Мекалистер се сећа да је, према званичној верзији о бекству из „Бондстила“, коју су им пренели Американци, код главног бомбаша Ејупија тога дана дошла супруга, наводно поводом рођендана.

У торти су биле маказе за жицу, а он је исте ноћи побегао из затвора који се налазио у центру базе. Успео је да, наводно, у флуоресцентном наранџастом комбинезону, пронађе једини мртви угао на огради који није покривен камерама и да клисне у ноћ – прича нам Мекалистер. – Потом су и остали терористи пуштени на слободу.

Наш саговорник истиче да му је мисија на Космету била прва, а да се у српској покрајини уверио да није лако разлучити добро од зла, поготово ако сте претходно бомбардовани лажима.

Добровољно сам се јавио да преузмем истрагу о минираном српском аутобусу, јер је колеги из Француске престао мандат – сећа се Мекалистер.

Докази против Ејупијеве терористичке групе су били чврсти и ослањали су се на ДНК налазе прикупљене на лицу места. Неуобичајено и нелогично је било то што нам Кфор, тачније Американци, није дозвољавао приступ четворици ухапшених, а потом ни петом члану групе којег смо привели накнадно.

Додаје како му администратори УН нису дозволили да објави да се 30.000 евра награде даје онима који су помогли у хапшењу, што му је било крајње сумњиво.

Да је Фљорим Ејупи човек ЦИА, чуо је од британских обавештајаца. Није им до краја веровао, све док се бекство из „Бондстила“ није догодило.

Шта сам урадио? Прво сам се жалио надређенима у Унмику, а кад то није помогло, и канадском отправнику послова који је тек стигао на КиМ. Затим сам написао чланак у „Бритиш тајмсу“, где сам упозорио на везу терориста и врха Кфора. Наравно да ми то није помогло у каријери, и ко зна како би се по мене све завршило да није уследио још један терористички чин на Космету, који смо мој тим и ја успели да решимо.

Повезано: Бивши официр Кфора: Ејупи је поставио бомбу али је радио за ЦИА и пуштен је из Бондстила

Аутор: Драган Вујичић
Извор: Новости


Напиши коментар