Брнабић: Усвајамо нове мере за кафиће и ресторане, забрањујемо извоз лекова


Председница владе Ана Брнабић: „Да ли треба да имамо 2.000 мртвих да бисмо седели кући“

„Затворићемо све шалтере, ограничићемо додатно окупљање у кафићима по метру квадратном, забрањујемо извоз лекова“, рекла је данас премијерка Србије Ана Брнабић најављујући нове мере Владе Србије које ће бити усвојене данас, након што је синоћ уведено ванредно стање на територији наше земље.

Премијерка је рекла да пензионери нису послушали апел, али ни млади.

– Велики број пензионера је на улицама, шалтерима, млади седе по кафићима… Све у свему смо сложили да је ситуација са грађанском дисциплином забрињавајућа. Усвојићемо додатне мере – истакла је она.

Додатно ћемо пооштрити мере за рад кафића и ресторана и број особа које могу да буду, казала је она и додала да је интенција да не ограничавамо по броју људи.

– Усвојићемо мере по квадратном метру по особи. Затворићемо све шалтере јавних слижби. По ресорима ћемо донети по седници Владе, да се одлажу сви послови до даљњег – закључила је она.

Забрањујен извоз лекова и ограничава се куповина маски

– Забрањујемо извоз свих лекова, за сваки случај. Поред тога донећемо закључак којим се ограничава куповина маски, средстава за дезинфекцију – 10 макси, 10 пари рукавица, 2 већа, 5 мањих средстава за дезинфекцију. Колико год можемо да исконтролишемо, исконтролисаћемо – истакла је она.

Карантин од 28 дана

Премијерка је додала да ће данас на седници Владе прецизирати мере за наше људе који долазе из угрожених подручја: Француске Шаније, Италије, Немачке, Швајцарске и других. Они ће морати у карантин 28 дана, не у самоизолацију.

Они који долазе из земаља не тако погођених корона вирусом биће у самоизолацији 14 дана.

Преко Министарства спољних послова Влада ће упутити још један апел да из свих ових земаља да не долазе у нашу земљу.

150.000 за кршење самоизолације

– За сад уводимо новчане казне за кршење самоизолације – до 150.000 динара – казала је Брнабић, додајући да за сада неће никог слати у затвор, како се не би корона вирус не би проширио и на затворе.

Од сутра можда потпуна забрана изласка за пензионере

– Размотрићу после на састанку са председником Србије да се од сутра уведу мере забране сваког изласка грађанима старијим од 65 година – казала је премијерка и рекла да разуме да их неће волети због тога, али је ово заиста за њихово добро.

– Можда ћемо за кршење увести новчану казну и за њих. Не желимо да их хапсимо, али то је за њихово добро – закључила је она и додала да имају велики број волонтера.

Напоменула је да су отворили још неке линије за старије од 65 година за било коју врсту помоћи.

– Отвараће и локалне самоуправе линије, не треба да брину да ће им нешто фалити од пића, хране и лекова. Тај задатак у таквим околностима није тако тежак – закључила је премијерка.

Велика захвалност казала је она иде непрофитној организацији из Кине која је донирала велики број тестова.

„Је л’ треба да имамо 2.000 мртвих?“

Премијерка је нагласила да се све ово дешавало и у Италији, а да су сад дошли докле су дошли.

– Да ли треба да имамо 2.000 мртвих да бисмо седели кући. Немојте то да радите здравственим радницима – закључила је она.

– Увешћемо полицијски час, ако буде требало, истакла је премијерка.

Подсећамо, од синоћ је у Србији уведено ванредно стање због корона вируса. Број оболелих у овом тренутку на територији наше земље је 55.

Председница владе Ана Брнабић апеловала је раније данас на грађане да слушају препоруке државе и стручњака за смањење ширења корона вируса и истакла да ће у супротном бити уведене драстичније мере, међу којима су и потпуна забрана слободе кретања и полицијски час.

Извор: Блиц


Напиши коментар