Дачић: Разраде мера ради спречавања ширења коронавируса


Фото: Министарство здравља Републике Србије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић најавио је да ће данас бити допунских састанака и разраде мера које су донете ради спречавања ширења коронавируса.

Влада Србије је донела одлуку да забрани улазак људи са пет дестинација која су жаришта коронавируса, рекао је Дачић за ТВ Хепи и нагласио да је Кина пример одговорног односа како се понашати према корона вирусу.

Да је био случај да се вирус појавио у некој земљи која није тако организована и дисциплинована, већ сада бисмо имали пандемију која не би могла да се контролише, рекао је он.

Вирус се лако шири, видели сте нових седам случаја и нормално и логично је да ће бити више случајева, рекао је Дачић.

Италија је класичан пример нашег лагодног односа према вирусу, оценио је Дачић.

Људи који желе да се врате у земљу морају у карантин, рекао је он и напоменуо да сви имају одговорност за друге људе.

Кад сам се враћао из Кине, биле су контроле, у самом Пекингу, у Абу Дабију, па у Београду, рекао је Дачић.

И јуче сам се контролисао, не можете да уђете у Северну Македонију без контроле, додао је он. Дачић је рекао да то што негде није пријављено, на Косову или Црној Гори, не значи да нема вируса.

Графика: bebac.com
Примењују се мере против коронавируса, на Батровцима 50 путника враћено са границе

Влада Србије донела је мере у борби против коронавируса. Од јуче нема летова из земаља које су жаришта вируса, а проверавају се и путници на друмским граничним прелазима. На Батровцима је двадесетак аутомобила са око 50 путника враћено је са границе.

Већина враћених путника на Батровцима су државани Северне Македоније који раде у северном делу Италије где је и жариште коронавируса, јавља дописник РТС-а.

Нове мере не примењују се само у путничком, него и у теретном саобраћају, па је од јуче са границе враћено и неколико камиона.

Гранични полицајци имају неопходну заштитну опрему – рукавице, маске, дезинфикациона средства, а по потреби користиће и заштитна одела.

И према нашим држављанима који долазе из Италије се примењују све мере заштите као и према другим путницима. После контроле санитарне инспекције, до сада није било оних према којима су требале да буду предузете додатне мере надзора.

Сви који долазе из тих земаља добијају упутства шта треба да раде када дођу у Србију, као и бројеве телефона свих завода за јавно задрвље којима треба да се јаве ако осете било каве симптоме коронавируса.

Директор „Аеродрома Србије“ Михајло Здравковић каже за РТС да је одлука Владе Србије дала јасна упутства да је забрањен и ограничен улазак људи који долазе из земаља у којима је жариште, пре свега страних држављана.

„Што се тиче домаћих држављана, са њима се поступа у складу са упутствима Министарства здравља – они су подвргнути контроли када дођу“, додаје Здрављаковић.

Указао је да супутници који су јуче слетели у Ниш из Бергамапослати у кућну самоизолацију.

Извор: РТВ


Напиши коментар