Епископ бачки Иринеј: Ако је причешће проблем, како се заразе они који не иду у цркву

Епископ бачки Иринеј изјавио је да ниједна православна па ни римокатоличка црква у свету није искључила вернике из богослужења због корона вируса, већ је само строго ограничен број присутних у храмовима.

У интервјуу за лист Данас, Иринеј је поводом критика због организовања причешћа у време пандемије корона вируса рекао да лишавање хришћана потребе причешћивања, у храмовима или њиховим домовима, представља опцију која се у цркви не разматра ни као теоретска могућност.

„Ако је проблем у богослужењу и причешћивању, како то да бивају заражени они који никада у цркву и не улазе, а камоли се причешћују? Шта нам ти несрећни заблудели људи поручују? Да је опасност у цркви а не у кафићима, журкама, непоштовању неопходне самоизолације и другим чиниоцима“, рекао је Иринеј.

Епископ бачки је рекао да на конкретном богослужењу у Новом Саду, након којег се јавност узбуркала, није било ничега чега није истовремено било и у било ком граду или селу у Србији.

„Од причешћа се за две хиљаде година никад нико није заразио, па ни свешеници који су причешћивали губавце, туберкулозне и друге оболеле од тада неизлечивих заразних болести“, рекао је он.

Иринеј је додао да тон синодског саопштења, издатог након покретања тог случаја, није био нетолерантан.

„Нетолеранцију ваља потражити у оним медијским срединама које пласирају планиране и наручене кампање, као што је ова око цркве у Новом Саду. Дубоко жалим људе који се у овим временима и искушењима баве тако недостојним работама. То су људи спаљене свести“, рекао је Иринеј.

Повезано: Патријарх Павле: Да ли треба брисати кашичицу после причешћа сваког верника

Извор: Бета

  • 59
    Shares

Напиши коментар