ЕУ затвара своје спољне границе на 30 дана


Фото/Илустрација: bioworld.com

Европска унија ће затворити своје спољне границе на 30 дана, у борби против пандемије коронавируса, потврдио је француски председник Емануел Макрон.

Макрон је у телевизијском обраћању рекао да ће границе бити затворене од уторка у подне, пренео је Франс прес.

Сва путовања између неевропских земаља и Европске уније биће обустављена на 30 дана – казао је председник Француске.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је раније данас да ће ЕУ ради спречавања ширења корона вируса увести привремену забрану уласка.

Што мање путујемо, више ћемо сузбити вирус – навела је Фон дер Лајен на Твитеру, уочи видео конференције лидера 27 земаља чланица ЕУ.

Макрон је објавио увођење оштрих ограничења слободе кретања, рекавши да ће Французи у целој земљи од уторка у подне смети да напусте домове једино ради неопходних активности као што су куповина хране или одлазак на посао, и додао да ће та мера бити на снази најмање 15 дана.

Навео је да су окупљања породица и пријатеља забрањена, али да ће грађанима бити дозвољено да вежбају, под условом да држе растојање од других, преноси Асошиејтед прес.

Макрон је казао да се на те мере одлучио јер грађани нису поштовали претходне апеле власти да се социјално дистанцирају.

Видели смо да се људи окупљају у парковима, препуне продавнице, ресторане и барове који нису следили инструкције. Не само да не штитите себе, већ не штитите ни друге – рекао је председник Француске.

Свако ко буде кршио ограничења биће кажњен, казао је Макрон, не прецизирајући шта то тачно значи.

Ми смо у рату – поновио је више пута током обраћања.

Рекао је и да се одлаже други круг локалних избора који је био предвиђен за 22. март, али није навео за када. У Француској је до сада потврђено више од 6.600 случајева заразе корона вирусом, а умрло је 148 особа.

Извор: vesti-online


Напиши коментар