Корона вирус у Србији: Седам нових случајева, укупно 55


Илустрација: Улице Рима. Фото: Анадолија

У Србији је регистровано седам нових случајева коронавируса, наводи се на званичном сајту Министарства здравља Србије. Тако је број регистрованих случајева до 8 часова 16. марта 2020. године порастао на 55.

Од последњег извештаја до 8 часова, 16.03.2020. године тестирани су узорци 18 особа од којих је 7 позитивних и 11 негативних на нови коронавирус.

Три особе се налазе у кућној изолацији са лакшом клиничком сликом, док су четири особе задржане на болничком лечењу, без компликација, стабилног општег стања.

До 8 часова 16. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирана је укупно 301 особа која је испуњавала критеријуме дефиниције случаја.

Председник Србије Александар Вучић прогласио је синоћ ванредно стање на територији Србије

Председник је навео да ће локалне самоуправе ограничити рад ресторана и кафана.

“Затвара се живот да би сачували живот”, наводи.

Председник Србије је најавио да ће од понедељка припадници Војске Србије чувати болнице а да ће полиција спроводити наредбу о изолацији заражених.

„Полиција ће да спроводи наредбу о изолацији. Ко прекрши изолацију, добиће до три године затвора“, рекао је Вучић новинарима у Палати Србија.

Он је рекао да ће припадници Војске Србије обезбеђивати болнице и да у њих неће моћи да улази „ко хоће“.

Вучић је рекао да ће, осим Кинезима, осталим држављанима земаља у којима су жаришта вируса бити забрањиван улазак у Србију без изолације, чак и ако немају симптоме вируса.

„Ово радимо да бисмо спасили и сачували земљу“, рекао је он.

„Српским држављанима нећемо забранити улаз у земљу, док ће другима бити забрањено. Они који буду долазили у земљу мораће 14 дана у карантин, док они који долазе из жаришта остају 28 дана“.

Председник наводи да за кршење ових мера следи затворска казна од 3 године.

„Ми нећемо показивати европску солидарност, али хоћемо српску солидарност. Сачуваћемо део респиратора за људе из Републике Српске“, наводи.

„Предаја никад није била опција“, навео је на крају обраћања.

Извор: Б92


Напиши коментар