Корона вирус у Србији: 81 нови случај, укупно регистровано 384 оболелих


Према последњим подацима, у Србији је забележен 81 нови случај коронавируса, речено је на конференцији у 15 часова. У нашој земљи сада је укупно регистровано 384 случаја.

Највише је заражених у Београду, 158. Четири особе преминуле су од последица коронавируса.

У Нишу 40, Ваљево 38, ово су апсолутни бројеви, Ваљево и Ниш имају сличан укупан број пријављених, али је велика разлика у величини градова. Нови Сад има 21, Чачак 13 заражених особа, Каргујевац 12, Чуприја 10. Остали имају једноцифрене бројке.

„Очекујем да ће прихватни центри да се упристоје и биће много лепши за видети, него што је то сад. Капацитети су познати, око 100 је на Инфективној клиници, КБЦ Земун, Драгиша Мишовић, ВМА, ВБЦ. Капацитет за смештај је преко хиљаду, а сада имамо и додатни смештај на сајмишту. Припрема се за 2.000, касније за 6.000, а у крајњем случају и 10.000“ рекао је Кон.

Он је истакао да је то припрема за најцрњи сценарио и да се на Клиници за инфективне и тропске болести задржавају најтежи случајеви, док се на сајмиште шаљу најблажи.

Др Дарија Кисић Тепавчевиће је рекла да је капацитет здравственог система за болничко лечење разрађен и да се броји у хиљадама. Подсетила је да је за време пандемије грипа 2009. године више од 6.000 људи било хоспитализовано.

„Што се тиче смештаја на Сајмишту то је за оне за благом клиничком сликом. Тамо ће бити здравствени, међутим ако неко од нас буде заражен и послат на тамо, то ће бити добар знак да има благу клиничку слику“ , надовезала се Кисић Тепавчевић.

Упитан да ли слање на Сајмиште значи одустајање од кућне изолације Кон је одговорио потврдно.

„Кућна изолација престаје, али кућна самоизолација не. Изолација се спроводи у односу на неког ко је позитиван, а самоизолација ко је био у контакту са неким ко је позитиван.“, рекао је Кон.

Извор: Б92


Напиши коментар