Милош Ковић: Нобелова награда за НАТО – најбољи начин да Запад и изгуби последњу трунку моралног угледа!


Милош Ковић

Међу 317 кандидата за овогодишњу Нобелову награду налази се и НАТО. У Србији је то изазвало лавину коментара, а наши саговорниик оцењује да је та номинација, у најмању руку – парадоксална.

Пошто је 31. јануара истекао рок за подношење кандидатура, Нобелов институт у Ослу саопштио је да је номиновано 317 кандидата, међу којима је 210 угледних појединаца и 107 међународних организација, међу којима је и – западна војна алијанса.

Тим поводом, питали смо – да ли НАТО заслужује Нобелову награду?

Матија Бећковић, академик и песник:

НАТО је највише прославио Нобелов изум, па је фер да му се Нобел и реваншира“.

Милош Ковић, историчар:

„Да сам члан Нобеловог комитета, ја бих свакако гласао за то да НАТО добије Нобелову награду за мир. То би био најбољи начин да Запад и земље НАТО изгубе последњу трунку моралног угледа, који ни до сада није био особито значајан и висок. После тога би можда било добро да Нобелову награду за мир постхумно доделе, рецимо, Адолфу Хитлеру.

То би Ватикану свакако олакшало одлуку да мирне душе кардинала Степинца прогласи за свеца, а после њега и папу Пија XII. Зашто да не? Ово су добре вести које ће отрежњујуће деловати на јавност свих земаља које нису западне и које трпе насиље НАТО и западних земаља. И то је још један доказ да западна цивилизација не може да полаже право на то да је њена култура универзална, а поготово не на то да је извор и утока сваког морала, а управо на тим тврдњама последњих 200 година почива њихова моћ“.

Извор: Искра


Напиши коментар