Мирослав Лајчак 1. априла ступа на дужност специјалног изасланика за дијалог Косово-Србија


Високи представник ЕУ Жозеп Борел је званично предложио Мирослава Лајчака за посредника Европске уније у дијалогу Београда и Приштине и он ће, према том предлогу, ступити на посао 1. априла, а мандат му престаје 1. марта 2021, преноси данас приштински портал Газетаеxпресс.

Високи словачки дипломата дужан је да до тада посредује у дијалогу Косова и Србије.

У предлогу чији садржај преноси портал газетаеxпресс.цом наводи се да ЕУ жели да постигне четири циља током Бореловог мандата.

Први је, како се наводи, постизање споразума о нормализацији односа Косова и Србије, други постизање добросуседских односа и промовисање помирења, трећи повец́ање видљивости и ефикасности ЕУ кроз јавну дипломатију и четврти подршка напорима региона да напредује на европском путу.

У документу се наводи да је мандат специјалног представника Лајчака да „олакша дијалог Београда и Приштине, у име високог представника и да ради на свеобухватној нормализацији односа кроз правно обавезујуц́и споразум који решава сва отворена питања измедју страна“.

Такодје Лајчак треба да „надгледа и олакшава рад страна у спроводјењу раније постигнутих споразума у ​​оквиру олакшавања дијалога од стране ЕУ“.

На крају документа на седам страница пише да би Лајчак требало да припреми Борелов први извештај о раду крајем септембра, а затим други извештај крајем јануара 2021.

Именовању Лајчака за специјалног изасланика, како наводи приштински портал, јавно и енергично се супроставља председник Косова Хашим Тачи сматрајући да Лајчак „најнепоузданији човек који се бави овим процесом, да његова држава није признала Косово“ и да је зато поверење Косово нула.

Срби свакако немају разлога да овог мешетара памте по добром, напротив, увек је био контра наших интересе, а не тако давно смо писали о његовој срамној улози у намештању референдума у Црној Гори што смо сазнали кроз Виликс депеше.


  • 1
    Share

Напиши коментар