Митрополит црногорско-приморски Амфилохије: Литије се настављају преко интернета


Литије се настављају преко интернета, јер се Црна Гора суочава са вирусом опакијим од короне, казао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, одговарајући уживо на питања преко Фејсбука и Инстаграма.

Из Митрополије црногорско-приморске су саопштили да је гостовање митрополита Амфилохија један вид интернет литије на којој ће се сабирати верни народ у истој лубави и вери као и сваког четвртка и недеље.

-Само неразумни људи који су подредили судбину Црне Горе својим личним интересима само они могу да наставе ово безакоње. Види се и код њих, код једног дела, после ових преговора, да то код њих исто сазрева, нажалост део њих још инсистира на Закону. Али овде се надамо да ће нам помоћи ови из Европе и Америке, рекао је митрополит додајући да Митрополија не тражи да се цели Закон повуче, већ одредбе које се односе на црквену имовину и на регистрацију заједница.

На питање како држава треба да се односи према цркви, Амфилохије је навео пример САД.

-Има Америка море својих мана, али поштује људска права, а право на вероисповести је једно од основних људских правае. Митрополија нема шта да се обраћа Уставном суду, који је укинуо мајкама стечено право. Сматрам да и тај закон треба обновити и вратити мајкама накнаде.

Владика је поновио да приходи Митрополије, посебно из Острога, остају у Црној Гори и да Острог „за којег кажу да има милионе, има своје заштитне рачуне и сваки динар иде или за потребе манастира или поклоника“.

-Све иде за народ и обнову светиња. Не иде у друге државе, већ се из других држава слива новац преко прилога. Сад ми је један Рус дао две хиљаде евра. Пола сам тога већ дао сиротињи – казао је Амфилохије.

Извор: Новости


Напиши коментар