Насељавање миграната у општини Ковин током вандредног стања?


Више од 500 становника општине Ковин окупило се јуче у Делиблату, како би исказали незадовољство одлуком Комесаријата за избеглице и миграције о насељавању миграната са блиског истока и Африке у Школско рекреативни центар Чардак у Делиблатској пешчари.

Својим возилима блокирали су улаз у Делиблато, као и улаз у ШРЦ Чардак. Покренута је и онлине петиција, коју је до сада потписало више хиљада грађана Србије.

Према непотврдјеним информацијама, Комесаријат је ову одлуку донео без сазнања, без сагласности и без икаквих консултација са локалном самоуправом у Ковину, као и без обавештавања мештана села Делиблата и становника општине Ковин.

Зашто мигранти? Зашто се овде не стационирају наши људи, којима је потребна изолација због вируса Цовид-19? Општина Ковин свакако нема смештајне капацитете за заражене короном, капацитете које од ње тражи Министарство здравља!

Па где је боље за оне чија је плућа напао вирус, него у ваздушној бањи каква је Делиблатска пешчара? А то што грађане нико ништа није питао, нити обавестио, друга је прича, коментаришу окупљени грађани у Делиблату.

Сазнајемо и да око 30 запослених у ШРЦ Чардак страхује за своју егзистенцију, јер не могу да буду распоређени на друга радна места у ЈП “Војводинашуме”, а Комесаријат нема намеру да их преузме. А и да нас преузму, нећу да дадиљам мигранте, макар и отказ добио. Свакодневно читамо искуства медицинских и других радника из земаља ЕУ, који морају да брину о њима, а према којима се мигранти опходе насилно и са ниподаштавањем. Нећу, ни по цену отказа, кажу запослени. Иначе, примопредаја објеката између Комесаријата и ЈП “Војводинашуме” десила се 20. марта. Они који су сачињавали овај документ, показали су елементарно незнање и непознавање рођене земље. Јер, они мисле да се ШРЦ Чардак налази у општини Алибунар, а не, како и јесте, у општини Ковин. ШРЦ Чардак налази се у првом степену заштите, Специјалног резервата природе Делиблатска пешчара. Идеалан је за смештај заражених вирусом Цовид-19.Извор: Глас јавности


  • 199
    Shares

Напиши коментар