Наставница из Београда у конкуренцији за најбољег едукатора света


Ивана Kовачевић, једна од најбољих едукатора Србије, пласирала се међу педесет најбољих наставника света, у оквиру такмичења Глобал тичер прајз.

Међу 12.000 номинација и пријава из 140 земаља за такмичење Глобал тичер прајз (Global Teacher Prize), за које се верује да је у рангу Нобелове награде, нашла се и Ивана Ковачевић наставница српског језика и књижевности из Београда, која ради у ОШ „Др Драган Херцог“.

Непрофитно, невладино Удружење „Живојин Мишић“ прошле године је изабрало представнике за то престижно такмичење, на коме се Ковечевићева пласирала међу 50 најбољих наставника света.

Глобал тичер прајз најбољег наставника света награђује са милион америчких долара, који нису лична награда наставнику већ морају бити уложени у образовање у локалној заједници или на националном нивоу.

Од Топ 50, Глобал тичер прајз изабраће десет најбољих наставника у јуну, а проглашење најбољег на свету планира се у октобру, у Лондону, у Великој Британији.

Такмичење Глобал тичер прајз постоји већ шест година и организује га Фондација Варкеу, од ове године у партнерству са Унеском. За циљ има да пронађе најбоље наставнике у свету, и покаже да је њихова професија једна од највреднијих за свако друштво, јер наставници су ти који образују децу стварају бољу будућност сваке земље.

Досадашњи победници овог такмичења долазе из Сједињених Држава, Палестине, Kанаде, Уједињеног Kраљевства и Kеније.

Биографија Иване Ковачевић

Ивана Kовачевић је дипломирала, завршила мастер студије, а сада завршава и докторске студије на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

Предаје српски језик и књижевност у ОШ „Др Драган Херцог“ где се настава одвија у болницама и домовима ученика. Освојила је велики број награда, учествује у националним пројектима, тренинзима, обукама. Поносна је на своју онлајн литерарну секцију, која је више пута награђена на Републичком такмичењу, а њени чланови су до сада освојили 79 појединачних награда на литерарним конкурсима и смотрама.

Поред тога, Ивана је учествовала у креирању већег броја бесплатних и јавно доступних дигиталних образовних средстава, од којих је платформа „Завршни испит“, награђена на светском такмичењу „Zero Project 2020“.

Њен мото је „Свако дете учи и изражава се на свој начин, и у томе је магија наше професије“.

ОШ „Др Драган Херцог“ је јединствена национална школа у којој се настава одржава у болничким и кућним условима или школа организује учење на даљину за ученике који одлазе на лечење у иностранство.

Мисија школе је да обезбеди ученицима квалитетно, континуирано и подстицајно радно окружење, у коме ће стећи нове вештине, охрабрени могућношћу да ће несметано наставити школовање.

Извор: РТС


Напиши коментар