Норвешки мајор: „Живот су ми промениле слике разнетих аутобуса са српским цивилима“


Кристиан Каш

Кристијан Керш, некадашњи официр за медије, Кфор напустио разочаран после седам месеци: Гледајући сав тај ужас и злочин без казне, нешто се сломилио у мени

Ужасни призори разнетих српских аутобуса на Космету, фебруара 2000. код Косовске Митровице и код Подујева јануара 2001. променили су ми живот. На Космет сам из Норвешке отишао као НАТО фанатик и ратни хушкач, а после седам месеци увидео сам своје заблуде. Желим и да пређем у православље. Никад нисам престајао да трагам за истином о злочинима ОВК над српским цивилима и данас могу да кажем, довољно је и бивших НАТО официра који су спремни да кажу истину.

Овако за „Новости“ говори Кристијан Керш, некадаши мајор НАТО и портпарол Кфора. На одличном српском прича нам да је у НАТО ступио као новинар специјалиста америчке агенције АП из дописништва у Ослу. Током НАТО маневара, почетком 1999. године одржаних у његовој земљи, позван је да се придружи норвешком контингенту Кфора и 11. јануара у чину мајора ступио је на тло Космета. У команди батаљона од 750 војника био је официр за медије.

Тај 2. фебруар 2000. када су Албанци испалили ракету на аутобус УНХЦР који је превозио Србе од Митровице до Пећи, моје је друго „рођење“ – наставља Керш. – Гледајући сав тај ужас и злочин без казне, нешто се сломилио у мени. Десет дана касније са свог мејла сам упутио свим пријатељима у Норвешкој писмо у ком сам их обавестио ко је на Космету жртва, а ко злочинац.

Не скрива мајор да је Кфор напустио разочаран после седам месеци. Није отишао кући. Остао је у Приштини као дописник „Афтенпоста“, највећег норвешког дневног листа. У Ливадице код Подујева стигао је из Приштине 16. јанара 2001. док су лешеви 11 Срба још били у разнетом аутобусу „Ниш-експреса“.

Србија мора да покрене нову званичну истрагу о ова два злочина – каже Керш.

Разнет аутобус Ниш експреса у Ливадицама

Фљорим Ејупи, чији је ДНК пронађен на месту одакле је активирана бомба која је разнела аутобус „Ниш-експреса“, у злочин код Подујева кренуо је са својом групом из тадашње Зоне безбедности на југу Србије! Уверио сам се у то приликом посете Зони где сам код Алабанаца ишао као новинар холандских новина. То је само део страве коју сам видео на југу Србије. О томе сам спреман да говорим.

Норвежанин чак тврди да се Фљорим Ејупи за тероризам обучавао на југу Србије у Копненој зони безбедности. Како каже, тај програм америчког МПРИ водио је Боб Чрч, високи амерички официр са академије Сандхерст. Из Зоне безбедности група Фљорима Ејупија је послата да дигне у ваздух српски аутобус.

Иако тада нисам био у уноформи Кфора, посећивао сам штаб Ослободилачке војске Прешава, Бујановца и Медвеђе – говори Керш. – Нису крили да их обучава МПРИ, а војни полигон који сам сликао у селу Муховац био је једно од места где се терористичка обука изводи. Осим тога, НАТО извештаји у које сам имао увиде казују да је Ејупи ту „одгајан“.

Повезано: Бивши официр Кфора Кристијан Каш: ЦИА у Бондстилу обучавала албанске терористе

Сведочи мајор и да се срео и сликао са Јоханом Макесом, холандским плаћеником који се борио на страни ОВК, а потом на југу Србије. Баш тај Холанђанин је, како тврди, убио из снајпера 72 Срба. Срели су се у штабу ОВПМБ изнад Кончуља.

Холандски плаћеник Јохан Макес

Позирао ми је са америчким снајпером хвалећи се како је „скидао Србе“ – с нелагодом прича Керш.

Писмо Патријарху Иринеју

Крштен сам као хришћанин протестант, а искрено желим да ми се чин крштења „призна“ и у православној вери – говори нам Керш. – Писао сам писмо патријарху Иринеју. Верујем да ће ми дозволити да у Дечанима приступим и православном братству.

Мислим да је психопата. После тог чланка, позвао ме тужилац из Холандије, који је намеравао, наводно, да га процесуира и тражио је од мене „доказе“. Не знам шта је било са тим монструмом, али не верујем да је одговарао.

Бег из „Бондстила“

За Фљорима Ејупија сам чуо након што је ухапшен, неколико дана после експлозије – каже наш саговорник. – Његов ДНК је нађен на опушку човека који је детонирао мину под аутобусом. За канадског полицијског официра Џорџа Мекалистера као и за УН судију Кристера Карпхамара, није било никавих дилема. Ејупи је одведен у затвор у Дубраве, а потом изенада премештен у „Бондстил“. Побегао је после неког времена тако што му је жена у рођенданској торти донела маказе за жицу. Он је потом нашао мртав угао на огради „Бондстила“ и исекао жицу…

Прочитај још: Бивши официр Кфора: Ејупи је поставио бомбу али је радио за ЦИА и пуштен је из Бондстила

Извор: Новости


  • 47
    Shares

Напиши коментар