Ову су мере током ванредног стања које је прописала Влада Србије


Влада Србије донела је уредбу којом су прописане мере које ће се примењивати током ванредног стања. Кључне су затварање граница Србије, осим за српске држављане, као и затварање школа, вртића и факултета.

Мере које је влада прописала су:

Од понедељка, 16. марта, у потпуности ће бити обустављен рад предшколских, школских и високошколских установа. До даљег неће радити вртићи, основне и средње школе и универзитети у Републици Србији. Упис деце одвија се нормално, посредством е-Управе:

1) еВртић доступан за целу Србију,

2) еУпис за упис у школе ће бити активан од 1. априла

3) Пробни тест за малу матуру ће бити урађени путем нове технологије

4) Настава прелази на наставу на дал?ину путем РТС3, платформе РТС Планета, као и интернет платформи за учење

Границе Републике Србије затворене су за све стране држављане, са изузетком дипломата акредитованих у Србији и странаца с боравишном дозволом. Грађани Републике Србије, као и акредитоване дипломате и страни држављани који имају боравиште у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, у обавези су да буду у самоизолацији од најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу. Ова мера ће бити стриктно контролисана и њено кршење биће најстроже санкционисано. Грађанима ће при уласку у земљу бити уручено законски обавезујуће решење. Запречена затворска казна за кршење ове одредбе је до три године затвора. Ово је веома важно како би се смањило кретање грађана, што је један од главних разлога за увођење ванредног стања у циљу спречавања ширења вируса ЦОВИД-19.

Када је реч о грађанима Републике Србије и страним држављанима који имају боравиште у Републици Србији, а који долазе из Швајцарске конфедерације, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Франсцуске републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке одређује се изолација у трајању од 28 дана.

Увођење ванредног стања не значи да престаје рад у привреди, приватном и јавном сектору. Препоручује се послодавцима да процес рада организују тако да сви који то могу раде од куће. Ако рад од куће није могућ, процес рада треба организовати тако да се строго поштују све хигијенско-техничке мере за спречавање ширења заразе (ограничен број људи у просторији, коришћење заштитних маски и сл). Влада позива све послодавце у Републици Србије да у максималној мери свим својим запосленима омогуће рад од куће. Веома је важно да у овом тренутку покажемо солидарност и због тога апелујемо на послодавце да се понашају одговорно и имају неопходно разумевање за своје запослене. Ово се посебно односи на грађане чија деце престају да иду у вртиће и школе. Све друге појединости ће бити прецизиране у допунским актима који ће бити усвојени.

Грађани: самоизолација – без окупљања, без посета, без излазака из куће без преке потребе. Изузеци: када се иде у продавнице и апотеке, за шетање кућних љубимаца, бацање смећа. Препорука за лица старија од 70 година да уопште не излазе напоље, а да за њих све неопходне радње обављају млађи чланови породице.

Јавни саобраћај: укида се ноћни и редукује дневни јавни превоз.

Инспекције: ограничава се повећање цена основних животних намирница и заштитне опреме. Строге казне за подизање цена у време ванредног стања. Могуће је подизање цена само у границама међугодишње стопе инфлације.

Још једном апелујемо на наше најстарије суграђане да строго воде рачуна и не излазе из куће и придржавају се свих упутстава зарад очувања сопственог здравља и здравља својих најмилијих. Влада Републике Србије је у потпуности посвећена борби против ширења вируса ЦОВИД-19 , из минута у минут прати развој ситуације у земљи, региону и свету и благовремено ће вас обавештавати о свему и донети све потребне одлуке у циљу очувања вашег здравља.

Председница Владе Ана Брнабић: „Немојте да нас терате да уводимо полицијски час“

Председница Владе Ана Брнабић рекла је да људи нису озбиљно схватили мере Владе и апеловала да се људи уозбиље и понашају се у складу са мерама.

Председница Владе Србије Ана Брнабић (фото: Србија Данас)

„Од јутрос имамо пет новим случајева, што је укупно 55. Од тога, 28 је на кућном лечењу, док су две особе у тешкиом стању и на респиратору“, рекла је Брнабић за Тв Прва.

Она се захвалила свом медицинском особљу и стручњацима у Србији.

„Од 15. дана креће да расте тај број, и зато смо јуле одлучили да уведемо мере ванредног стања“, објаснила је премијерка.

Она је посебно апеловала на грађане да схвате озбиљно мере које је донела Влада.

„Чини ми се да људи нису озбиљно схватили, нису слушали ни председника, ни мене, ни стручњаке. Велики број старијих суграђана на улицама. Сви који имате преко 65 година, схватите нас озбиљно. Ово што данас видим на улицама је поражавајуће. Немојте да терате владу да уводи полицијски час. Уколико немамо самодиспицлину ово нећемо победити“, изјавила је премијерка Владе Србије.

„Ако се ово овако настави, мораћемо да предузмемо додатне мере“.

Извор: Б92


Напиши коментар