Председник наложио Војсци, МУП и БИА: Ако буде најезде миграната, затварамо границу Србије


Архивска фотографија: Мигранти у Београду. Фото: Мондо/ Стефан Стојановић

Председник Србије издао упутства за случај великог притиска миграната из Северне Македоније. Налог за приправност достављен војсци, полицији и припадницима БИА

Председник Србије Александар Вучић дао је налог војсци, полицији и Безбедносно-информативној агенцији да готово херметички затворе нашу границу према Северној Македонији, уколико би дошло до најезде миграната који већ данима покушавају да продру у Грчку, са турске стране – сазнају „Новости„.

Према нашим информацијама, шеф државе се превентивно одлучио на овај корак, водећи рачуна, пре свега, о националној безбедности. Вучић свакодневно добија оперативне податке од наших безбедносних служби, откако је турски председник Реџеп Тајип Ердоган отворио границе и пустио избеглице да пређу у ЕУ. Он је чврст у уверењу да ће Србија, уколико буде потребе, умети да заштити своју територију и да неће постати „паркинг за мигранте“.

Ситуација је постала озбиљна када је Турска пустила око 130.000 избеглица и миграната, који су се запутили ка Европи старом балканском рутом, која је добрим делом затворена после мигрантске кризе 2015. Тензије на турско-грчкој граници настављене су и данас, иако није било испаљивања сузавца и гумених метака као претходних дана, али је Анкара одлучила да постави 1.000 припадника специјалних полицијских снага на међи са Грчком, како би зауставила повратак миграната на своју територију.

Тренутно стање: Грци гађају мигранте, Турци грчку границу

Сукоби су избили рано јутрос на грчко-турској граници, када су грчке снаге испалиле сузавац и водене топове како би зауставиле мигранте.

С друге стране, турски граничари испалили су велике количине сузавца на грчку страну границе, јавља АП.

Ситуација на грчким границама постала је озбиљна када је Турска пустила око 130.000 избеглица и миграната, који су се запутили ка Европи старом балканском рутом, која је добрим делом затворена после мигрантске кризе 2015.

Тензија на турско-грчкој граници било је и јуче, иако није било испаљивања сузавца и гумених метака као претходних дана.

Анкара је јуче поставила 1.000 припадника специјалних полицијских снага на граници с Грчком како би зауставила повратак миграната на своју територију.


Напиши коментар