Преминуо легендарни кошаркаш и функционер Бора Станковић

Фото: MN Press

Дугогодишњи функционер ФИБА и легендарни кошаркаш Бора Станковић преминуо је данас у Београду у 95. години, преносе медији.

Станковић је један од оснивача кошаркашког клуба Црвена звезда, репрезентативац Југославије и човек који је постигао први кош у историји светских првенстава.

Светску славу је заслужио у функционерским данима. Водио је Фибу у време њене највеће експанзије у Европи. На месту генералног секретара Фибе би је од 1976. до 2002. године. Тада је у кошарку уведена линија за три поена, промењена је димензија терена, време је почело да се рачуна по четвртинама, а не по полувременима…

Станковић је такође један од најзаслужнијих људи за долазак НБА професионалаца на Олимпијске игре што се први пут и десило 1992. године. Само захваљујући њему наша репрезентација се нашла 1995. на Европском првенству у Грчкој.

Колико је Станковић задужио кошарку говори и то што је на овај или онај начин учествовао на 28 европских и 14 светских првенства, те 14 олимпијских игара. Члан америчке Куће славних је још од 1991. У Фибину Кућу славних примљен је 2007.

Слава му.

Извор: Танјуг

  • 12
    Shares

Напиши коментар