Ратку Младићу следи нова операција, адвокати упозоравају на опасно стање његовог здравља


Одбрана генерала Ратка Младића затражила је од хашког суда да расправа о жалбама на првостепену пресуду Младићу, заказана за средину марта, буде одложена како би било утврђено да ли је он способан да учествује у процесу.

Одбрана је, у јуче објављеном захтеву, као основ за тај захтев навела „медицинске информације“ које јој је недавно доставио судски секретаријат.

Те информације, како је навела одбрана, говоре о Младићевим „спознајним (когнитивним) поремећајима, предстојећој операцији, потенцијалном новом можданом удару (о којем претходно није било извештаја) и о другим питањима битним за способност генерала Младића да учествује у заседањима суда“.

Одбрана је нагласила да је, стога, неопходно да о Младићевој способности да учествује у процесу буде одржана расправа пред апелационим већем судског Механизма на којем би мишљење о томе дао „мултидисциплинарни лекарски тим“.

По одбрани, усмена расправа о жалбама, заказана за 17. и 18. март, због тога би морала бити одложена. Пре него што се, у лето 2011, нашао у притвору у Схевенингену, генерал Младић је, по налазима лекара, био преживео три мождана удара. За време проведено у притвору, био је подвргнут терапијама и мањим интервенцијама, а једном приликом се у судници захвалио суду што му је спасао живот.

Одбрана је, током целог процеса, указивала да се Младићево здравственог стање погоршава и да постоји ризик од фаталног можданог удара. Извештаји судских лекара, с друге стране, говорили су да је Младићево здравље задовољавајуће и под контролом, као и да му се пружа сва потребна медицинска нега. Младићева одбрана протестовала је, у данашњем поднеску, што је секретаријат суда одбио да објави опширнију редиговану верзију захтева за одлагање усмене расправе, тврдећи да се тај необразложени потез коси с правилима суда.

Извор: Курир


Напиши коментар