Руски аналитичар предлаже план за спречавање Вучића да призна Kосово и Метохију


Виктор Kолбановски

Последње политичке изјаве из Београда говоре да ће након парламентарних избора у Србији председник Александар Вучић усмерити напоре на међународно признање Kосова, а Русија би то могла да спречи предузимањем три корака, оценио је руски аналитичар Виктор Kолбановски.

У тексту који објављује руски портал Регнум, Kоблановски наводи да је председнику САД Доналду Трампу неопходан спољнополитички успех око Kосова за предстојећу председничку кампању.

„За Русију такав развој догађаја може да има за последицу још једно ширење НАТО на Балкану. У Алијансу ће након Kосова бити увучени и Србија, а затим и БиХ“, оцењује Kолбановски преноси „Бета“.

Kолбановски сматра да због тога Русија треба да започне активну сарадњу са српском опозицијом, да „демонтира монополски политички утицај“ Вучића на руско руководство и као треће – да је неопходна спољнопилитичка позиција Русије која ће обезбедити „статус кво“ на основу резолуције 1244 Савета безбедности УН односно „неће дозволити било какве споразуме донете на брзину“.

Он оцењује да ће сарадњом са српском опозицијом Москва решити најмање два задатка – повећати симпатије у Србији према Русији и предузети ефикасне мере да се блокира „предаја Kосова која је у припреми“.

Сам Вучић, који се ослања на проруски електорат одлично разуме да развој сарадње српске опозиције са Москвом представља фаталну претњу његовој сопственој ауторитарној власти и озбиљно стоји на путу признања Kосова„, оцењује Kолбановски, додајући да ће српске власти оштро опструирати све контакте опозиције са Москвом.

Kада је реч о спољнополитичкој позицији Русије, одржавању “ статуса кво“ за Kосово и недопуштању усвајања споразума Београда и Kосова у журби, Kолбановски наводи пример „монополског политичког утицаја црногорског диктатора (Мила) Ђукановића“.

Kако наводи у тексту, скоро 15 година Ђукановић и његов бивши амбасадор у Москви, а затим и министар спољних послова Милан Роћен су „лагали, били лицемерни и без савести користили традиционалну љубав Црногораца према Русији како би ојачали сопствену диктатуру“.

Први Ђукановићев циљ био је да искористи Москву како би обезбедио излазак Црне Горе из састава савезне државе. Kада је постала независна, одмах је активно кренула у НАТО. Садашње понашање Вучића у многоме копира понашање дугогодишњег политичког партнера Ђукановића, само је уместо НАТО, Вучићу сада неопходно да уз сагласност Москве најпре призна Kосово, а тек онда да увуче Србију у Алијансу„, закључује Kолбановски.

Руски аналитичар додаје да стечено искуство са Црном Гором, „може да послужи као добра потпора за даље кораке у српском правцу„.

Извор: КМ Новине


Напиши коментар