Српска православна црква апеловала на вернике да поштују превентивне мере


Синод Српске православне цркве позвао је све вернике на одговорност и трезвеност у ситуацији изазваној пандемијом коронавируса и апеловао на њих да не занемарују упутства медицинских служби и државних органа, као и да не запостављају или игноришу прописане превентивне мере.

Апелују на грађане да не излажу опасности ни себе ни друге и додају да, међутим, нема места паници и непровереним гласинама, саопштио је Синод СПЦ. Свети Синод наглашава да је Бог наша нада и наш избавитељ у свим невољама и да зато треба да умножимо усрдне молитве за оболеле, а нарочито за лекаре и остало медицинско особље које, како истичу, несебично чини све што може, често излажући и себе опасности.

Како наводе, Синод СПЦ будно и брижно прати свакодневне вести и изјаве одговорних личности Цркве, државе и медицинске струке о све већем ширењу опасне короновирусне заразе која представља опасност по здравље – а у доста случајева и по сам живот милиона људи.

Свима који се боре против ове пошасти, а у првом реду лекарима и осталом медицинском особљу, Свети Синод изражава најдубљу захвалност и поштовање за даноноћне напоре у сузбијању епидемије и на њих призива благослов Божји.

Истовремено, Свети Синод упућује изразе саучешћа породицама, сродницима и пријатељима досадашњих жртава вируса које је задесио смртни исход.

„Црква увек, служећи Богу, служи и спасењу и сваком добру како својих верника тако и свих осталих људи, наших ближњих, а посебно у овим тешким данима“, наводи се у саопштењу.

Поручују и да поштујући значај и достигнућа медицине, које Црква сматра великим Божјим даром и великим људским подвигом, својим верницима нуди и „јединствени лек бесмртности – причешће“, као и благодат светих тајни и свог целокупног благодатног дејства.

„На нама као хришћанима и људским бићима јесте да чинимо све што до нас стоји, верујући и знајући из Светог писма да је Богу све могуће, па и превазилажење природних закона и неприродних процеса“, закључује се у саопштењу и поручује да имамо поверења у наше лекаре, а пре свега у Господа нашега, лекара душа и тела наших.

Извор: РТВ


Напиши коментар