Косово и Метохија: Учестали напади на Србе


Након паљења куће Жарка Вучковића из Беркова, каменовања куће Жарка Жарића у Љубожди, претње убиством Ђорђији Ђоровићу из Дреновчића, нападнут је и Миодраг Сташић у Дреновцу код Клине.

Нови напади на Србе у општинама Клина и Исток узнемирили су тамошње повратнике. Случајеви су пријављени „полицији“, која ради на њиховом расветљавању.

Срби који живе у општинама Клина и Исток последњих десет дана се суочавају са честим нападима, претњама и паљењем имовине. Последњи инцидент догодио се прекјуче у селу Дреновац код Клине, када је осамдесетпетогодишњег Миодрага Сташића напао Албанац.

„Прекјуче сам видео да ми је ограду покварио, знам ко је. Јуче је пустио краве на ливаду, имам засађено воће ту, покушао сам краве да отерам са ливаде, њега нисам видео. Када сам их отерао, он се појавио, нашао је неку грану трновиту и ударио ме по лицу. Ја сам хтео само да отерам краве, никог да не дирам, али он је ударио мене. Он је из Албаније, ови су га узели да им чува стоку“, каже Миодраг Сташић из Дреновца.

Из Привременог органа општине Клина истичу да су сви повратници узнемирени и уплашени оваквим понашањем појединаца, који оваквим деловањем шаљу застрашујуће поруке Србима.

„Свако је следећи Стана Пантић, свако је следећи Ђорђија Ђоровић, свако је следећи Миодраг Сташић или Жарко Вучковић. Има ли ко да заштити Србе? Ја као представник српске заједнице увек апелујем на међународне структуре, ослањамо се и на косовску „полицију“, али су слаби резултати. Они спроведу нападача до станице полиције, буде ту неколико сати и онда је поново на слободи“, истиче Божидар Шарковић, председник Привременог органа Општине Клина.

У „полицијској“ станици у Пећи рекли су да се ради на расветљавању ових случајева, који су прослеђени јавном тужиоцу.

„Током недеље су пријављена три инцидента у Клини и Истоку, где су жртве српске националности. Од 4. маја када су мере олакшане ми смо повећали број „полицијских“ патрола. Тако да је од 18. маја број патрола повећан и они посећују редовно средине које су настањене мешовитим становништвом. Полиција ће осветлити све околности у вези ових случајева. Сва три случаја се воде као приоритети“, изјавио је Фадиљ Гаши (Фадил Гасхи), портпарол „полиције“ за регион Пећи.

Ове инциденте осудио је вршилац дужности министра за заједнице и повратак Далибор Јевтић, који је поручио да је безбедносна ситуација на Косову видно погоршана и да је процес повратка због континуираних напада на повратнике и њихову имовину озбиљно доведен у питање.

Након ових напада Јевтић је разговарао са командантом КФОР-а генерал-мајором Микелеом Рисијем. Он је такође на ову тему разговарао и са амбасадором ОЕБС-а на Косову, Јаном Братуом. У саопштењу се истиче да су двојица званичника закључила да је неопходно веће ангажовање свих „институција“ на Косову у решавању безбедносних инцидената.

Извор: КоССев


Напиши коментар