На археолошком локалитету Врело настављени конзерваторски радови: Нови сјај царске палате


Археолошки локалитет Врело Фото Музеј Крајине

Нa касноантичком локалитету Врело, Шаркамен, у близини Неготина, ових дана настављени су конзерваторско-рестаураторски радови које је у децембру прекинуло лоше време, а у марту и априлу епидемија вируса корона.

Под будним оком археолога и музејског саветника Гордана Јањића из Музеја Крајине у Неготину и архитекте Милета Вељковића, конзерватора саветника Завода за заштиту споменика културе из Ниша, радове на конзервацији и рестаурацији јужне куле западне капије резиденцијално-меморијалног комплекса императора Максимина Даје изводи фирма „Тасић Митре“ из Смедерева.

– Суштина је да археолошка истраживања прате конзерваторско-рестаураторске радове јер ће тиме и бити остварен циљ Музеја Крајине да на прави начин презентује светски вредну културну баштину, једну од ретких царских палата ван Рима, а дефинитивно и једини царски маузолеј ван Рима са сетом царског златног накита који је пронађен у маузолеју 1996. године – каже археолог Гордан Јањић, музејски саветник у Музеју Крајине у Неготину.

Иако је ово налазиште било познато још од 1889. када га је први пут забележио Феликс Каниц, а први скицирао архитекта Ђурђе Бошковић 1947, Врело се први пут истраживало 1975, а интензивније тек од 1994. па све до 2003. После десетогодишње паузе истраживања су настављена 2013. и од тада су редовна.

Тек са овим трогодишњим пројектом конзерваторско-рестаураторских радова која финансира Министарство културе, Врело почиње да поприма изглед некадашњег монументалног царског комплекса који је Даја почео да гради, али га никада није завршио.

– Прве године смо конзервирали југоисточни део утврђења са југоисточном кулом, сада радимо на јужној кули западне капије, а наредне ћемо радити на северној кули западне капије са самом капијом. Наша је идеја да ископавањима које ће пратити конзерваторски радови спојимо западну капију са источном, да тиме ослободимо и покажемо седам кула. Кад то завршимо остаје нам северна половина западног и источног бедема и цео северни бедем са две угаоне и једном средишњом кулом – истиче Јањић.

Извор: Новости


Напиши коментар