„Бајер“ плаћа 10 милијарди долара одштете због производа који изазива рак, а користи се и у Србији


Немачки хемијски џин „Бајер“ платиће 10,9 милијарди долара да би се нагодио са оптужбама да је хербицид „раундап“ канцероген. Око 125.000 парница је покренуто због овог препарата на бази глифосата, који, наводно, има канцерогено дејство.

Њујоршка правна фирма „Вајц и Луксенберг“ навела је да је постигла нагодбу у име 100.000 људи. „Бајер“ је одбацио ове оптужбе, али је навео да ће исплатити људе да би окончао случај.

„Глифосат“ је хемијски препарат за сузбијање корова, који је првобитно развила америчка компанија „Монсанто“ и пласирала га на тржиште под називом „раундап“. Од када је уведен у употребу, пре четири деценије, постао је најпопуларнији хербицид. Пре две године „Бајер“ је постао власник „Монсанта“, а овај препрат, осим њих, производе готово све хемијске компаније. Врло је ефикасан, јефтин и једноставан за употребу.

Прочитај још: Озлоглашени хербицид глифосат у Србији се увелико користи!

Новица Милетић, професор Пољопривредног факултета у Београду, каже, за „Новости„, да у Србији тај препарат већина пољопривредних произвођача користи већ годинама.

– Оно што је дозвољено у ЕУ и другим деловима света употребљавамо и ми, а када код њих буде забрањено и ми ћемо учинити исто – истиче Милетић.

Прочитај још: Француска забрањује Монсантов канцероген хербицид

– Већина наших пољопривредних произвођача га користи, посебно они који имају велике засаде, јер не могу да стигну да све окопају. Они то раде правилно, према упутству, и сигурно неће да користе веће количине јер их то кошта. Да ли је канцероген или не, велико је питање за много веће силе од нас.


Професор додаје да једна група стручњака каже да јесте, а друга да није, и закључује да смо ми сувише мали да бисмо о томе одлучивали.

Светска здравствена организација је објавила 2015. године да је то једињење „вероватно канцерогено“. О његовом утицају на животну средину од тада се воде оштре полемике у стручној јавности. Многобројни градови и државе широм света предузели су одређене кораке да ограниче или забране његову употребу. Аустрија, која има највиши проценат органске пољопривредне производње у Европској унији, најавила је прошле године да ће бити прва и једина земља ЕУ која ће потпуно забранити употребу овог хербицида.

Прочитај још: Суд у Америци одлучио: Монсанто крив за канцер потрошача

Неке европске државе су делимично ограничиле његово коришћење. Девет чланица ЕУ је 2017. године гласало против продужавања дозволе за употребу „глифосата“, а шест земаља је пре две године упутило писмо европском комесару тражећи да се нађе алтернатива за спорно једињење. У међувремену, ЕУ је продужила дозволу за употребу „глифосата“ до краја 2022. године.

Прочитај још: Монсанто је свесно тровао људе (бар) 35 година – Али нама није дозвољено да то знамо!

С друге стране, „Бајер“ и Америчка агенција за заштиту животне средине тврде да је препарат безбедан за употребу. Агенција је саопштила да је на основу истраживања које је урадила закључено да нема опасности за здравље људи због коришћења овог једињења. Како су навели, он није канцероген, ако се користи према упутствима и на адекватан начин.

Потенцијална опасност

Поједини стручњаци сматрају да у два случаја употреба „глифосата“, односно „раундапа“, може имати негативно дејство. Први је ако га користе без одговарајуће заштите или због превеликих доза, уколико припремају јачи раствор него што је прописано.

Прочитај још: Monsanto/Bayer прелази на генетску модификацију воћа и још много тога

Извор: Новости


Напиши коментар