Захваљујући прелепом чину људскости Милица је први пут испред себе имала Тару на длану


Милица и њен Вереник Драган на видиковцу Бањска. Слика за памћење захваљујући људскости четворици дискретних хероја. Фото: Милица Кнежевић

Група младића из Србије, положила је пре неколико дана тест људскости и емпатије током боравка у Националном парку Тара. Наиме, када су сазнали да девојка у колицима и њен момак желе да се попну до видиковца на Бањској стени, учинили су једину исправну ствар – заједничким снагама су је пренели до врха.

Милица Кнежевић, девојка из Зрењанина је приликом боравка на Тари са својим вереником Драганом Бјелићем, имала жељу да се попне на један од најлепших видиковаца у Србји, Бањску стену, али се нашла пред правим изазовом. Наиме, будући да се креће уз помоћ колица од своје петнаесте године, пут који је превише стрм, препун камења и стена, нажалост, за њу је била немогућа мислија.

Међутим, тада су на сцену ступили момци златног срца, Милош Сабаној, Милан Јовановић, Петар Крстић, Драгомир Станковић, који су када су видели да се Милица и Драган налазе у проблему, несебично понудили своју помоћ, те су је сви заједно, изнели до врха.

„Дошла сам на идеју да обиђем различите делове и места у Србији и пишем путописе са акцентом на приступачност за особе које користе колица кроз друштвене мреже, а и кроз мој блог „Изабери да живиш“. Када смо се мој вереник и ја започели ова путовања, било нам је јасно да у туристичким понудама, понудама смештаја, или било каквих активности, готово нигде нема никаквих информација о приступачности за особе са инвалидитетом. Зато смо решили да само одаберемо места, упутимо се тамо и онда видимо докле ћемо моћи да стигнемо.“, започиње она на почетку разговора за Блиц.

Тара их је одушевила лепотом, а будући да је њеном веренику Драгану био рођендан, желели су да имају фотографију са једног од најлепших видковаца у Србиији, са Бањске стене. Међутим, стрим пут, стене и камење, биле су велика, непремостива препрека. Тада су срели Милоша, Милана, Петра и Драгомира, који су се у том тренутку спуштали са видиковца доле. Када су чули о чему се ради, момци нису размишљали ни часа.

Бањска стена је за мало била још једно место на које нема шансе да приђем јер свако ко је био тамо зна какав је успон, али смо онда срели момке који су заправо тек сишли са тог места и понудили се да нам помогну што ме је одушевило. Они су заслужни што сам имала прилике да видим један од најлепших погледа у Србији, а мој вереник је добио и најлепшу рођенданску фотку„, каже нам МИлица.

Можда никада не бисмо ни сазнали за овај прелепи чин људскости, да се читав догађај није појавио на друштвеним мрежама у виду објаве која је у само неколико сати по објављивању, постала вирална.

„Друштво и ја смо били на Тари. Упутили смо се до видиковца Бањска стена и уживали у погледу. Након неког времена пошто смо се сликали и одморили кренули смо назад.

Кад смо стигли доле до пута наишао је момак са девојком у инвалидским колицима и питао нас је какав је пут до видиковца. Рекли смо му да је пут јако лош, да је сав у камењу и да неће моћи колицима до горе. Захвалио се за информацију и кренуо да разгледа стазу.

Милица и њени хероји са Таре

Друштво и ја смо кренули даље и кроз 20 метара донели једногласну одлуку да се вратимо назад и помогнемо момку да „изнесе“ своју девојку до Бањске стене. Успели смо, изашли смо до видиковца а мало је рећи да је девојка била пресрећна. Први пут је испред себе имала Тару на длану.

Ова фотографија је настала када смо се поново вратили до пута а момак и девојка су нас замолили да се сликамо како би им овај дан остао као једна велика успомена“, описао је читаву ситуацију један од хероја ове приче.

Извор: Блиц


Напиши коментар