На данашњи дан пре 21 годину потписан Кумановски споразум


Потписивање Кумановског споразума

На данашњи дан пре 21 годину потписан је Кумановски споразум, којим је после 78 дана завршено НАТО бомбардовање СР Југославије.

Споразум је, између осталог, подразумевао повлачење Војске Југославије и полиције Србије са подручја Косова и Метохије, што је и урађено у наредних 11 дана. Дефинисана је копнена и ваздушна зона безбедности између Косова и Метохије и централне Србије, као и долазак међународних снага Кфора.

Уз војску и полицију Косово и Метохију је напустило и српско и неалбанско станивништво које је тада било изложено појачаним нападима Албанаца.

Дан после потписивања Кумановског спорзума, Савет безбедности УН усвојио је Резолуцију 1244, којом је одбрено успостављање привремене мисије УН (УНМИК) на Косову и Метохији.

Од терориста праве војску

Учинак Кфора се огледа и у стварању и наоружавању Косовских безбедносних снага, чијих 95 одсто људства чине бивши припадници терористичке ОВК.
Те и такве безбедносне снаге поседују све врсте лаког наоружања, чак и хеликоптере, допремљене из Хрватске, Немачке и Турске.
Супротно одредбама споразума из Куманова, војна мировна мисија данас је постала војна сила која посредством инструктора, официра из НАТО-а, обучава и спрема припаднике КБС-а за „оружане снаге Косова“.

Одлука о агресији на СР Југославију донета је без одобрења Савета безбједности УН, а наредбу је тадашњем команданту НАТО-а, америчком генералу Веслију Кларку издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана.

СР Југославија је нападнута под изговором да је кривац за неуспех преговора у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу покрајине Косово и Метохија.

У НАТО бомбардовању СР Југославије, које је почело 24. марта 1999. године, погинуло је више од 2.000 људи, а скоро 5.000 је рањено.

Прочитај још: Први рафал немачких војника после II светског рата био је рафал по Србима


Напиши коментар