Необични српски производи са „Амазона“ освојили америчке купце


Фото/Илустрација: Процес дистрибуције робе у Амазону

Квалитетан производ и допадљиво паковање више нису довољни. Купци у свету су још захтевнији. Траже нове укусе, органску и био-храну, производе који имају причу и све то на један клик. Највећа таква платформа је „Амазон“, који компанијама отвара врата тржишта са 350 милиона потрошача.

Три српске фирме склопиле су са „Амазоном“ уговор о сарадњи.

Када се удружи чувени амерички роштиљ сос и српска шљива добије се прелив који је освојио америчке купце. Допадају им се и намази од српске малине и печурака.

Тренутно, преко Амазона могу да купе девет српских производа.

„Производња је знатно повећана с обзиром да је Амазон сада један од наших највећих купаца, а пошто планирамо даље улагање у ово тржиште, сматрамо да ће се у будућности то још више показати, каже Татјана Аврамов из компаније „Рил ред“ из Бечеја.

Истиче да су месец и по дана након прве пошиљке већ спремали нову, дупло већу.

Да би се стигло до циља био је потребан велики рад и подршка да се истражи тржиште, развије производ и обезбеди улазак на америчко тржиште.

„Из нашег искуства, кључни изазови су испуњење предуслова извоза и Амазонових логистичких стандарда, као и имати увозника и дистрибутера у Сједињеним Америчким Државама, складиште и продајни налог на Амазону“, објашњава Василије Ћетковић из компаније „Коволи“,

Никола Станишић из компаније „Шумска Тајна“ сматра да је америчко тржиште само по себи доста захтевно.

„Ми смо пре самог изласка морали да одрадимо наше етикете по њиховим стандардима. То значи да се мењају комплетно вредности у нутритивној табели“, каже Станишић.

Има назнака да би на Амазону ускоро могле да се нађу и неке српске фирме ван сектора прехране.

Извор: РТС


Напиши коментар