Писмо министарства културе директорки Унеска за Европу


Илустрација: Црква Богородица Љевишка, Призрен

Министарство културе и информисања Србије упутило је Унеску протест поводом поновљених покушаја својатања српског културног наслеђа на Косову и Метохији и фалсификовања историје који долазе преко појединих медија из Албаније.

У писму Луизи Томпсон Флорес, директорки Унесковог Регионалног бироа за Европу, Министарство изражава забринутост због садржаја који су преко албанских медија пласирани јавности и указује на поступање супротно принципима Унеска, чији је и Албанија члан.

Како се наводи у писму, културолошка различитост, карактеристична за Косово и Метохију, требало би да служи промовисању дијалога и мира међу народима на тој територији, а не покушајима отимања културног идентитета српског народа и кривотворењу историјских чињеница.

Истакнута је и захвалност на труду који Унеско улаже на очувању материјалног и нематеријалног српског културног наслеђа на Косову и Метохији.

У писму се додаје да Министарство културе и информисања сматра да најновији примери покушаја присвајања српске баштине најбоље говоре о исправности одлуке Унеска да не прими такозвано Косово у чланство те организације, уз констатацију да би такав став требало да остане чврст принцип и у будућности.

Извор: Политика, Срби на окуп


Напиши коментар