Премијер Црне Горе и део министара спремни да повуку спорни закон о цркви


Мило Ђукановић и Душко Марковић

Премијер Црне Горе Душко Марковић и део министара црногорске владе спремни су да повуку спорни Закон о слободи вероисповести због ког су месецима уназад организовани протести и литија широм Црне Горе.

Како Глас јавности сазнаје присталице повлачења спорног закона којим се фактички отима имовина СПЦ траже гаранције да неће сносити последице уколико изнесу јавно предлог.

– Тај договор се чува у строгој тајности. Део министара који су против Закона о слободи вероисповести не знају да ли и када да изађу са тим предлогом јер се Мило Ђукановић оштро противи таквој одлуци и прети им на најбруталнији начин, каже добро упућен извор.

Подсетимо, крајем децембра 2019. посланици Црне Горе усвојили су Закон о слободи вероисповести којим се предвиђа да држава постаје власник свих верских објеката који су изграђени до децембра 1918. године – уколико верске заједнице не докажу власништво, што је изазвало бурне реакције.

Део опозиције и представници Српске православне цркве сматрали су одмах по усвајању закона да јенеуставан и тражили су да се повуче из процедуре.

Уочи гласања дошло је до инцидента у Подгорици. Посланици опозиционог Демократског фронта (ДФ) покушали су да спрече усвајање закона, залетали се ка посланицима владајуће коалиције, гађали их флашама и чашама и чупали микрофоне, преноси Бета. Уследило је и кошкање са полицијом, па су посланици ове странке приведени. Након тога Црну Гору почели су да потресају масовни протести и литија под слоганом „Не дамо светиње“, а последњи у низу инцидената било је хапшење владике Јоаникија и осам свештеника.

Извор: Глас јавности


Напиши коментар